Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skyddshem för vilda fåglar på Svinö

Från 2017
Uppdaterad 03.08.2017 09:29.
Tapio Korkolainen och Seppo Vuoksenturja utanför fågelhuset.
Bildtext Tapio Korkolainen och Seppo Vuoksenturja utanför fågelhuset.
Bild: Svenska Yle / Leo Gammals

Pensionärerna Seppo Vuoksenturja och Tapio Korkolainen har drivit ett skyddshem för vilda djur på Svinö i Borgå i 15 år. Ugglor, berguvar, svalor, kungsörnar samt en och annan ekorre har blivit matade och omskötta i väntan på att bli frisläppta igen. Allra helst sköter de om rovfåglar.

I Östnyland finns ett tiotal föreningar som tar emot upphittade husdjur som skadats eller sprungit bort, i första hand hundar och katter, men bara två som tar emot vilda djur som behöver vård.

Det ena är Pyttis fågelskyddshem, det andra går under namnet Porvoon Eläinhoitola och finns på Svinö i Borgå. Porvoon Eläinhoitola drivs sedan 15 år tillbaka av pensionärerna Seppo Vuoksenturja och Tapio Korkolainen, som dessutom är naturfotograf.

- Vi tar främst hand om rovfåglar, men visst har folk också hämtat rävar, igelkottar och ekorrar. Husdjur tar vi inte emot, utan bara vilda djur, berättar Seppo Vuoksenturja.

Igelkottsunge.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Varken Vuoksenturja eller Korkolainen är utbildade veterinärer eller djurskötare så de tar emot djuren och identifierar, matar och vårdar dem endast för mindre skavanker.

- På vårvintern får vi unga fåglar som är utsvultna och nu snart har vi sparvhökar som flyger in i fönster, säger Korkolainen. I ett skede hade vi tre sparvhökar som skulle matas, så vi fick köpa stora mängder grishjärtan.

Listan av fåglar som har vistats hos Vuoksenturja och Korkolainen är lång. Medan vi pratar nämner de berguvar, svalor, kungsörnar, brevduvor, svanar och gäss som blivit matade och omskötta i väntan på att bli frisläppta igen.

Självfinansierad verksamhet

Det är främst räddningsverket som hämtar skadade djur till Svinö, men också vanliga människor. Verksamheten är i första hand en hobby som de själva finansierar.

Förut ryckte Seppo och Tapio ofta själva ut, men det har minskat med åren. Det blir dyrt att köra långa sträckor för att hämta djur samt betala för allt foder och kött som djuren äter under den korta vistelsen vid skyddshemmet. I vanliga fall får djuren återvända till naturen efter ett par dagar.

Tidigare under dagen har Seppo Vuoksenturja tagit emot en liten svala som flugit emot ett fönster. Det blir dags att ge den litet mat, så medan Tapio varsamt håller i den, lockar Seppo med malet kött som fågeln äter upp med stor aptit.

Seppo och Tapio matar en skadad svala
Bildtext Seppo och Tapio matar en skadad svala.
Bild: Leo Gammals

Samarbete inom djurskydd

- Vi har inte tillräckligt goda faciliteter för att hålla djur länge, så vi försöker upprätthålla ett gott samarbete med Högholmen och fågelskyddshemmet i Pyttis, berättar Tapio Korkolainen.

- Vi saknar bland annat en bassäng för sjöfåglar, men om vi får hungriga besökare ger vi dem förstås mat. Men de är svåra att sköta på grund av bristen på hygien. De klottar ner allting och sig själva med, ler Vuoksenturja.

Svan landar på Söderfjärden.
Bild: Yle/Jukka Tyni

- Vi hade tre svanar här som vi fick leda som lamm ner till diket här bredvid. En rymde och hittades i Stensböle, så sjöfåglar är svåra att hålla reda på, menar Korkolainen.

Inne i ladugården finns fem fågelburar och utanför, längs ena kortsidan, en stor voljär. I voljären promenerar en ung kanadagås. Den omhändertogs av Östra Nylands räddningsverk igår. Vingen är bruten, men för övrigt är den lugn och äter bra. Om ett par dagar skall den få ett nytt hem i Pyttis, och en vingklippning av Arto Hokkanen.

Kanadagås med bruten vinge i en voljär.
Bildtext Kanadagås med bruten vinge.
Bild: Svenska Yle / Leo Gammals

I vintras övervintrade tre igelkottsungar här som släpptes lös nu på våren. De har stannat i trakten och kan då och då ses vid Seppos och Tapios husknutar.

- Vi har en väldigt god överlevnadsprocent. En fågel med hjärnskakning reder sig oftast efter ett par dagar i mörker. Det är inte många rovfåglar som har dött eller behövts avlivas. De allra flesta kan släppas fria, bekräftar Vuoksenturja.

Seppo och Tapio poserar framför ladugården.
Bild: Leo Gammals

En plikt att hjälpa djur

Det är bra att minnas att det är alla medborgares skydlighet att hjälpa skadade vilda djur. Det bästa du kan göra om situationen är akut är att kontakta räddningsverket och be om råd om hur du ska agera.

För mera läsning:

Finlands djurskyddsförenings hemsida med råd vad du skall göra om du träffar på djur i nöd (på finska)

Borgånejdens djurskyddsförenings hemsida med information om hundar, katter och andra husdjur.

Diskussion om artikeln