Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Christopher Wray blir ny FBI-chef – ”jag skulle hellre avgå än låta mig påverkas”

Från 2017
Christopher Wray svär en ed.
Bildtext Christopher Wray svor en ed före senatens juridiska utskott förhörde honom.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Den amerikanska senaten har godkänt Christopher Wray som ny chef för den federala polisen FBI. Wray förhördes i veckan av senatens juridiska utskott och fick svara på frågan hur han skulle agera ifall mäktiga personer försöker påverka honom eller pågående utredningar.

Röstsiffrorna var 92 mot 5.

- Det är tuffa tider för att ta det här tuffa jobbet sade den demokratiska senatorn Amy Klobuchar.

– Den tidigare FBI-chefen fick, som vi vet, sparken på grund av utredningen om Ryssland. Den tidigare justitieministern fick sparken. Och vi har haft en mängd andra som sparkats i regeringen under de senaste månaderna, fortsatte Klobuchar enligt AP.

Charles Grassley som är ordförande för senatens juridiska utskott säger att Wray frågades rakt ut vad han skulle göra om han skulle bli ombedd att påverka utredningarna på något sätt.

- Wray svarade att han inte skulle tolerera att undersökningarna på ett eller annat sätt skulle bli manipulerade. Wray tillade att han hellre skulle avgå än bli påverkad på ett otillbörligt sätt, återgav Grassley för senaten.

Wray blir på sitt nya jobb chef över fler än 30 000 anställda. Han nominerades till posten av president Donald Trump I början av juni.

Den 51-årige Wray är jurist till sin utbildning. Han arbetade i slutet av 1990-talet som assisterande federal åklagare i Georgia.

År 2001 började han arbeta vid justitiedepartementet. Två år senare utsåg president George W. Bush honom till biträdande justitieminister. Han stannade kvar på den posten fram till 2005 då han tog ett jobb inom den privata sektorn.

Diskussion om artikeln