Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Självförtroende krävs för bikini fitness

Från 2017
Uppdaterad 03.08.2017 06:06.
Daniela Hellroos
Bildtext Daniela Hellroos har utövat bikinifitness sedan 2015.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

För bikini fitness krävs stark självdisciplin och en vilja att stå på scen. Många har förutfattade meningar om vad grenen innebär. Daniela Hellroos från Borgå har utövat bikini fitness sedan 2015.

Daniela Hellroos började satsa på bikini fitness efter att en av hennes vänner rekommenderat grenen. Hon gick genast igång över utövandet.

– Jag har alltid varit en människa som gillar att stå på scenen så därför passade grenen bra för mig.

Eftersträvar inte stora muskler

Bikini fitness är besläktat med bodybuilding i och med att man tävlar i kroppens fysik och utseende. Bedömningskriterierna är bland annat musklernas form och symmetri och balans.

Den stora skillnaden är att man i bikini fitness inte eftersträvar allt för stora muskler utan ett mer "balanserat" utseende. Dessutom bedöms även håret och sminket som en del av helheten.

Hellroos tävlar i klassen för över 35-åringar. Hon var genast inställd på att tävla när hon började med grenen.

– Eftersom jag är en tävlingsinriktad person kändes det naturligt att tävla. När man står på scenen gäller det att sticka ut ur mängden eftersom man har ganska kort tid på sig och skillnaderna mellan de olika tävlande kan vara ganska liten, säger hon.

Hon har framgångsrikt deltagit i två internationella tävlingar, i Italien och England. I tävlingen i England, World Amateur Body Building Association International tog hon hem silvermedaljen. Nu har Hellroos ett uppehåll i tävlandet.

Daniela Hellroos poserar i tävlingsutstyrsel och med en trofé.
Bildtext På tävlingen inom Wabba International i Storbritannien kammade Hellroos hem andraplatsen.
Bild: Daniela Hellroos

– För tillfället håller jag paus i ungefär ett år. Det blev många tävlingar på en kort tid förra året, så nu efter pausen ska jag se hur jag orkar och om jag sätter igång igen.

Självdisciplin och träning

För att satsa på bikini fitness krävs stark självdisciplin. Bland annat måste man noggrant vakta vad man äter. Någon svältdiet är det däremot inte frågan om.

– Jag har aldrig ätit så mycket som jag gjorde när jag tävlade. Strax innan tävlingarna äter man en aning mindre för att få bort överskott men annars är det mycket mat som gäller, säger Hellroos.

Förutom dieten gällde också träning fyra till fem gånger i veckan.

Grenen kritiserad

Fitnessgrenar har fått kritik, bland annat för att vara utseendefixerade och för att utsätta kroppen för höga påfrestningar.

Hellroos tycker att det finns en del förutfattade meningar om sporten.

– Jag har fått utstå en del kalla blickar sedan jag började men för mig är det viktigaste att jag själv mår bra av det jag gör.

Hon tipsar också om att en bra tränare är nyckeln till att lyckas inom sporten.

– Det allra viktigaste är att hitta en tränare som kan ge bra råd och se till att träningen passar just dig.

Östnyland på 20 minuter: 2.8.2017: Död älskarinna och Borgåbon som satsat allt på bikinifitness

Programmet är inte längre tillgängligt