Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Självmordsbombare körde in i Natokonvoj i Afghanistan

Från 2017
Uppdaterad 02.08.2017 15:03.
Militärkonvojer parkerade vid en väg i Afghanistan.
Bildtext Natostyrkor säkrar området kring attentatsplatsen.
Bild: EPA

En självmordsbombare har slagit till mot en Natokonvoj i Afghanistan. Nato bekräftar att flera personer har dödats eller skadats i attacken, men ger inte ut några detaljer.

Attacken skedde i den södra provinsen Kandahar vid lunchtid. Gärningsmannen körde in i militärkolonnen med en bil som var fullastad med sprängämnen.

Talibangerillan tog på sig ansvaret för attacken med ett sms som skickades till nyhetsbyrån AFP.

Konvojen transporterade utländska styrkor.

Talibanerna har stark närvaro i Kandahar där det finns flera opiumodlingar. Terroristgruppen stöder opiumodlingen för att kunna finansiera sin egen verksamhet. Kandahar anses vara en av Afghanistans farligaste provinser.

Afghanska män inspekterar moskén där en självmordsbombare sprängde upp sig på tisdag 1.8.2017.
Bildtext Afghanska män inspekterar en moské efter att en självmordsbombare sprängde upp sig mitt under en kvällsbön. 29 dödades i attacken.
Bild: Xinhua / Barcroft Media/ All Over Press

Det längsta kriget i amerikansk historia

På tisdag dödades nästan 30 shiamuslimer när en självmordsbombare öppnade eld mot folk inne i en fullpackad moské och sprängde sedan upp sig.

Nato avslutade officiellt sin operation i Afghanistan i december år 2014 och överlät huvudansvaret till den afghanska regeringen. Samma dag som den ena operationen avslutades inleddes däremot en annan operation och i dag har USA och Nato en gemensam styrka på över 13 000 soldater i Afghanistan.

En afghansk patrullerar på en gata i provinsen Herat.
Bildtext En afghansk regeringssoldat patrullerar på gatorna i provinsen Herat efter en blodig attack mot en moské på tisdag.
Bild: EPA

Trumpadministrationen ska inom de närmasta dagarna bestämma om man skickar ytterligare omkring 4 000 soldater till Afghanistan för att stoppa Talibanernas framryckningar.

USA invaderade Afghanistan år 2001 för att kuva terrorgruppen al-Qaida i kölvattnet efter terrorattackerna den 9 september.

Kriget som är det längsta i amerikansk historia har krävt tiotusentals dödsoffer.

EDIT: Artikeln uppdaterades kl.15:03 med en bild från attentatsplatsen.

Diskussion om artikeln