Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På TV i kväll: Fyra skall bli två – skrällfinal eller favoriter som håller?

Från 2017
Uppdaterad 03.08.2017 22:05.
Programmet är inte längre tillgängligt
EM i fotboll för damer: Semifinal NED - ENG (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Håller flytet i sig för Holland och Österrike eller visar de erfarna mästerskapsnationerna England och Danmark var skåpet skall stå? Torsdagskvällen innebär semifinaler vid EM i fotboll på Yles kanaler.

Det blir underhållande fotboll för hela slanten på torsdagskvällen när fyra lag skall bli två i EM-semifinalerna i Holland.

  • Danmark - Österrike (Breda), kl. 19.00 i Yle TV2 och på Yle Arenan
  • Holland - England (Enschede), kl. 21.45 i Yle TV2 och på Yle Arenan

Vilka är lagen som har tagit sig till semifinal?

I damfotbollens "final four" handlar det om två rutinerade och mästerskapsvana landslag mot två i sammanhanget relativt färska semifinalister.

Danmark (9:e EM-slutspelet) och England (8:e EM-slutspelet) har varit med förr i turneringens slutskede. Danmark har tre tidigare semifinalframträdande att falla tillbaka på medan England varit förlorande part i en EM-final två gånger, senast 2009

Tyskland vann EM 2009, gör mål mot England.
Bildtext Kim Kulig (14) gör mål på England i EM-finalen i Helsingfors 2009. Tyskland vann 6-2.

Holland gör sitt tredje EM-slutspel på hemmaplan och lyckades sensationellt nog nå semifinal i mästerskapet 2009.

Österrike spelar EM för första gången.

Hur har lagen tagit sig till semifinal?

Danmark gick vidare från gruppspelet med darr på ribban tack vare några knappa 1-0 segrar i gruppspelet och stod för en sensation i kvarten, när man slog ut de sexfaldiga mästarna Tyskland.

Österrikes stormvarning kom redan i gruppspelet när man nådde oavgjort mot Frankrike och slog både Schweiz och Island utan att släppa in några mål. Man höll också nollan i kvartsfinalen mot Spanien, en match som man lyckades vinna på straffar med 5-3.

Manuela Zinsberger räddar en straff mot Spanien vid EM i fotboll.
Bildtext Manuela Zinsberger räddar en straff i kvartsfinalen mot Spanien.
Bild: imago/foto2press/ All Over Press

Holland gick vidare till semifinal utan poängtapp (slog Danmark, Belgien och Norge) och slet sen Sverige sönder och samman i kvartsfinalen med både fart och finess.

England är turneringens hittills målfarligaste lag och kunde efter fulla nio poäng och tio gjorda mål i gruppspelet avancera till semifinal på Frankrikes bekostnad. Mot Frankrike räckte ett mål av Jodie Taylor, som i och med fullträffen nu gjort fem mål i EM-slutspelet.

Jodie Taylor gör segermålet mot Frankrike.
Bildtext Jodie Taylor avgör mot Frankrike.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Vilket är utgångsläget i matcherna?

Danmark - Österrike

Danskorna stod för en av damfotbollshistoriens största skrällar när man slog ut Tyskland och måste klara av att ladda om för en på pappret lättare utmaning.

Pernille Harder och Nadia Nadim verkade hitta humöret och formen i exakt rätt läge och damerna behövs igen mot Österrike. Att vända ett 0-1 underläge mot de sexfaldiga mästarna är ett lyft för självförtroendet som heter duga.

Pernille Harder och Nadia Nadim guld värda för Danmark.
Bildtext Harder och Nadim har prickat formen.
Bild: imago/foto2press/ All Over Press

Danmark har aldrig tagit sig förbi semifinal vid EM och har dessutom revansch att utkräva för lagens senaste möte. Österrike var betydligt vassare och vann med 4-2 när lagen möttes i juli inför EM.

För Österrikes del fortsätter sagan vid nationens första EM-slutspel. Det har funnits tecken på ett rejält lyft inom nationens damfotboll redan länge och beslut och ageranden på förbundsnivå börjar nu bära frukt i form av framgång.

Med undantag för den knäskadade Lisa Makas kan Österrike matcha en helt friskt trupp. Laget har inte ännu legat under en endaste sekund i EM-slutspelet och semifinalen i Breda klassas redan som fotbollsnationen Österrikes största match någonsin av vissa analytiker.

Holland - England

Fullt hus på läktarna i varje match och massiv spelmässig medvind. Det är helt enkelt fantastiskt roligt att vara holländsk landslagsspelare just nu.

Holland firar, Sverige är nere för räkning vid EM 2017.
Bildtext Holland slog ut Sverige i kvartsfinalen.

Gruppspelet gick som en dans och Sverige var inget motstånd för det rörliga och snabba Holland som charmat TV-tittare världen över.

Holland har dessutom en gås oplockad med England, som vann lagens enda tidigare semifinal 2009 i förlängning med 2-1.

England hämtar styrka från lagens senaste möte i november 2016, som man lyckades vinna med 1-0. Det som gjort mest intryck vid EM i Holland är det engelska lagets bredd och fysiska styrka.

Dessutom har laget turneringens överlägset hetaste målskytt i sina led och har fått igång samtliga anfallares målproduktion.

För England blir det förändring på målvaktsfronten när Karen Bardsleys EM är över. Hon ersätts mellan stolparna av den rutinerade Shioban Chamberlain.

Dessutom är den balanserande mittfältaren Jill Scott avständ.

Referentens tips

Det blir en final mellan England och Danmark.

I vågskålen för Danmark är det individuell skicklighet som talar, Harder och Nadim kliver fram och Danmark tar sig till final med 2-0.

Matchen mellan Holland och England är mer oviss och kommer att gå till förlängning. De holländska yttrarna möter nu turneringens tuffaste ytterbackar och där avgörs egentligen kampen om en finalplats.

England slår Holland med 3-1 i förlängning.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Sändningen från matchen Danmark - Österrike börjar klockan 18.45 i Yle TV2 och på Yle Arenan och via samma kanaler kan du också följa Holland - England, där sändningen börjar 21.35.

Antti Koivukangas refererar matcherna på svenska tillsammans med expertkommentator Jessica Lagerblom.

EM-pokalen i damfotboll.
Bildtext Pokalen står på spel på söndag i EM-finalen.
Bild: imago/Eibner/ All Over Press

Diskussion om artikeln