Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Cannabisodling hittades i Kurjenrahka nationalpark

Från 2017
Cannabisplantor i nationalparken Kurjenrahka.
Bildtext Cannabisplantor i nationalparken Kurjenrahka.
Bild: Sydvästra Finlands polisinrättning

Med jämna mellanrum får polisen tips av vandrare och bärplockare som stött på cannabisplantor i naturen. I onsdags beslagtog polisen 27 plantor i Kurjenrahka och ytterligare 12 vid gränsen mellan S:t Karins och Pemar.

Kurjenrahka nationalpark är ett naturskyddsområde 35 kilometer nordost om Åbo. Området består av myrmark, skogar och sjöar. Cannabisodlingen hade planterats på en myr och hittades efter att en förbipasserare tipsat polisen.

Enligt överkonstapel Janne Aro-Heinilä hade plantorna utmärkta förhållanden på myren. De var nedgrävda i dränerade plastsäckar på ett öppet område med sol från morgon till kväll. Plantorna hade vuxit sig rätt så stora och var inte svåra att urskilja ur omgivningen.

Cannabisplantor vid gränsen mellan S:t Karins och Pemar.
Bildtext Cannabisplantor vid gränsen mellan S:t Karins och Pemar.
Bild: Sydvästra Finlands polisinrättning

Plantorna som hittades i S:t Karins och Pemar var klart mindre. De hittades på ett avverkat område. Enligt Turun Sanomat uppskattas de 39 plantornas värde uppgå till omkring 20 000 euro. Polisens uträkning grundar sig på att en planta förväntas producera kring 25 gram och att ett gram cannabis i gatuhandeln kostar kring 20 euro.

Enligt Aro-Heinilä är det troligt att det finns flera ännu oupptäckta odlingar i Egentliga Finland. Årligen påträffas vanligen mellan 10 och 20 cannabisåkrar. Majoriteten hittas efter tips från allmänheten.

Polisen uppmuntrar bärplockare, svampplockare och andra som rör sig i skog och mark att höra av sig om misstänkta illegala odlingar. Tips tas emot på mejladressen vihje.turku.lounais-suomi@poliisi.fi

I mån av möjlighet önskar polisen att tipsaren bifogar en bild på plantorna som misstänks vara cannabis. Tipsare som inte vill mejla kan ringa nödnummret 112. Nödcentralen förmedlar tipsen till polismyndigheten.

Turun Sanomat var först med nyheten.

Diskussion om artikeln