Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Bitcoin är inte framtiden – ”Instabilt och onödigt”

Från 2017
Uppdaterad 04.08.2017 08:56.
Bitcoin som brinner.
Bildtext Bitcoin är kanske inte framtiden heller.
Bild: Max Rantakangas

I tisdags publicerade vi en artikel som sa att bitcoin är framtiden. Det kom in en hel del kommentarer och frågor om hur det är möjligt. Bitcoin är inte pålitligt, det är bara ett pyramidspel och det är inte hållbart sades det. Vi har tagit reda på mera om detta.

I tisdagens artikel talade jag med bitcoinexperterna Mats Henricson och Alexander Bottema, som båda är övertygade om att bitcoin är en fantastisk uppfinning och systemet är något alldeles nytt.

Men allt som är nytt är det också lätt att vara skeptisk mot.

I Finland har vi inga problem med det bevisligen fungerande och populära systemet med bankkort. Här kan vi gå vart som helst och handla med bankkort, nuförtiden till och med utan att behöva trycka in pinkoden.

Varför behöver vi kryptovalutor?

Enligt IT-säkerhetsexperten Petteri Järvinen är de överflödiga i Finland. Vi har inte problem med inflation, vi har ett bra banksystem där det är lätt att flytta pengar från en person till en annan via nätbank.

– Det finns ett behov av kryptovalutor när det kommer till att skicka pengar från ett land till ett annat, men annars behöver vi inte till exempel bitcoin till handel, säger Petteri.

Människor som flyttar från Asien till Finland för att arbeta och sedan vill skicka ett par hundringar till familjen i hemlandet kan ha nytta av bitcoin.

– Skickar man pengar via banksystemet nu så tar ju banken en summa och så kan det ta väldigt länge förrän pengarna är framme. Men med bitcoin har man pengarna direkt, säger Petteri.

Men sedan ska man också växla pengasumman man ha tagit emot i bitcoin till vanlig valuta. Det här kan man göra med hjälp av det enorma utbudet på företag som sysslar med bitcoinväxling, men också de tar en avgift på växlingen.

Bitcoin tar inte över euro

Petteri har svårt att se att bitcoin ska ersätta vanlig valuta.

– Snarare tvärtom. För några år sedan fanns det flera ställen i Finland som tog emot bitcoin på grund av att det var trendigt. Nuförtiden finns det väldigt få sådana ställen kvar.

Det är på grund av att bitcoin inte är nödvändig för den vardagliga konsumenten. All kommers fungerar utan problem med euro.

Pengar
Bildtext Bitcoin kommer inte att ta över som betalningsmedel tror Petter Järvinen.
Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

Vad är statens och bankernas roll?

Behövs det då alltså en statsmakt som står bakom bitcoin? Japans regering har accepterat bitcoin som betalningsmedel.

Samtidigt pågår hyperinflation i Venezuela och i Zimbabwe steg inflationen med över 231 miljoner procent 2008.

I USA sysslade bankerna med subprimelån som sedan ledde till den globala ekonomiska krisen som vi nu, tio år senare, sakta börjar resa oss från.

Statliga kryptovalutor på väg

Om bitcoin blir populärt och börjar ta över marknaden, vilket Petteri Järvinen inte tror att kommer att hända, då skulle antagligen staterna och bankerna börja utveckla egna kryptovalutor.

Och det har redan hänt. Ripple är en kryptovaluta som flera olika banker från olika håll i världen samarbetar med.

Men Ripple har liksom nästan alla andra kryptovalutor någon som man måste lita på. I bitcoin finns det ingen som kan gå in och ändra på reglerna. Men när det kommer till andra kryptovalutor är det inte sagt att det alltid förekommer rent spel.

Pyramidspel och lurendrejeri

Ta onecoin till exempel. Det var ett stort pyramidspel där de som satt högst uppe tjänade en massa pengar. Men orsaken till varför bitcoin är den ledande kryptovalutan för tillfället, är att det inte går att utnyttja systemet på det viset.

– Om några år kanske någon hittar ett hål i koderna bakom bitcoin, och då kommer allting att gå sönder, säger Petteri.

Det är just det som är problemet. Kryptovalutor är osäkra. Om kryptovalutor slår igenom på riktigt och blir stora, då kommer en stor mängd hackers att börja utveckla allt mer avancerade virus för att stjäla folks plånböcker.

Men så länge vi har ett så bra och fungerande system i Finland som vi har nu med bankkort och mobilbetalning, kommer kryptovalutor inte vara relevanta som något annat än ett sätt att investera och spara sina pengar.

Frågor och svar

Här tar vi upp några andra frågor och kommentarer som ni hade till den förra artikeln:

"Hur fungerar transaktionsavgifterna. Hur uppstår de och vem får pengarna?"

Det är så kallade miners som tar emot pengarna. Det är deras datorer som gör arbetet som hela bitcoin systemet lever på och de är de som gör att transaktionerna går igenom, så de får i princip betalt för jobbet.

Man fäster en frivillig mängd bitcoin vid transaktionen. Ju högre mängd desto snabbare kommer transktionen att godkännas eftersom att den ger bättre betalt.

"Vad är bitcoin cash?"

Det är en ny variant av blockkedjan som bitcoin är byggd av. I stället för att varje block är 1 MB så är varje block i bitcoin cash-kejdan 8 MB stora, tanken är att det ska möjliggöra fler transaktioner.

"Ingen kan kontrollera ekonomin. Vad göra om den kraschar?"

Det är precis det som bitcoinentusiaster tycker att är det fina med bitcoin. Den har rasat och kraschat några gånger, men ändå finns den kvar. Enligt Petteri Järvinen kommer det att komma andra kryptovalutor som har lösningen på problemen som finns inom bitcoin.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln