Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Turister - stick hem" - radikal grupp i Barcelona vill slippa turismen

Från 2017
Uppdaterad 03.08.2017 15:26.
Protester mot turism i Barcelona

Den katalonska, vänsterradikala organisationen Arran fortsätter sin kamp för att få turisterna bort från Barcelona.

Organisationens metoder rapporteras bli allt aggressivare och de senaste dagarna har den slagit till mot flera turistgrupper i stan.

Förra torsdagen attackerades en turistbuss, vars däck skars sönder och vindrutor klottades ner. Med röda bokstäver skrev demonstranterna att "turismen dödar våra kvarter".

Hyrcyklar har fått ringarna punkterade och i trakten av Valencia ockuperades en lägenhet avsedd för turister.

Ockupanterna skrek ut slagord från lägenhetens balkong. Man uppmanade turisterna att återvända hem - massturism och kapitalism är skadliga, var budskapet.

Den här veckan har Arran slagit till också på ön Mallorca. Där sköt gruppen raketer mitt bland turister som bänkat sig kring borden i hamnrestaurangerna. Affischer men turismfientliga slagord limmades upp på båtarna, som låg angjorda vid kajerna.

Vem är Arran?

Arran har klara kopplingar till det antikapitalistiska, anarkistiska CUP-partiet (Popular Unity Candidacy) som vill frigöra Katalonien från Spanien och EU. CUP vill också slippa marknadsekonomin och kapitalismen.

Många i Barcelona upplever i likhet med Arran att turismen har blivit ett allt större problem.

I nya enkäter anser stadsborna att turismen är ett värre problem än arbetslösheten. För bara fem år sedan såg man inga särskilda negativa konsekvenser av ökad turism.

En faktor som påverkar Barcelonabornas attityd är att allt fler lägenheter i populära stadsdelar hyrs ut till turister.

Turister på La Rambla i Barcelona.
Bild: CC / Flickr / jacinta lluch valero

Invånarföreningar kallar de här stadsdelarna för turistghetton och har ledsnat på allt drickande och festande som sker utan hänsyn till de fast bosatta.

Turistinvasionen har också höjt hyrorna till många stadsbors förtret.

Miljontals turister besöker Barcelona

Det är inte bara vänsterradikala Arran som demonstrerar mot turismen - också vanliga stadsbor börjar få nog och har dragit ut på gatorna för att demonstrera.

I fjol hade Barcelona 7,5 miljoner hotellövernattningar. Härutöver kommer de turister som inkvarteras privat och de som gör strandhugg från de stora lyxkryssarna som besöker staden.

Metropolområdet kring Barcelona har drygt 5 miljoner fast bosatta invånare.

Jyrki Palo/Madrid
Artikeln är översatt av Sara Langh

Diskussion om artikeln