Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbetshälsopsykolog: Normalt att känna ångest efter semestern

Från 2017
Utbränd ung man vid bärbar dator.
Bild: Sergey Mironov

För en del innebär slutet på semestern en förväntan och iver över att få träffa kollegerna. För andra kan det vara riktigt svårt att återvända efter långsamma morgnar och lata dagar då man fått göra vad man vill.

Ångesten över att återvända till jobbet kan ha många orsaker, man vill ju så gärna glädjas över att ha en arbetsplats att återvända till. Men till exempel en besvärlig chef eller ett tråkigt jobb kan göra att man mår riktigt dåligt när semestern tar slut.

Enligt arbetshälsopsykologen Simo Levanto har det forskats relativt lite i vad semestern gör med oss och hur vi återhämtar oss efter den.

- Vi antar ofta att det hör till att man ska må bra efter semestern. Men då semestern är slut måste man återgå till dagliga rutiner och tappar den friheten som man har haft under semestern. Det är den enkla förklaringen till varför ångesten kommer.

När man ser andras semesterinlägg kan man tänka att den där har haft en så där bra sommar, det där hade jag också ännu kunnat göra.

― Simo Levanto, arbetshälsopsykolog

- Många funderar också över om de njutit tillräckligt av sommaren, om de haft en ordentlig semester och är hundraprocentigt utvilade och färdiga att jobba, säger Levanto.

Borde gå över på en vecka

Enligt Simo Levanto kan bekantas inlägg på sociala medier också orsaka ångest.

- När man ser deras semesterinlägg kan man tänka att den där har haft en så där bra sommar, det där hade jag också ännu kunnat göra, att vi inte hade solsken just den veckan vi var på landet och så vidare.

Simo Levanto säger att det kan variera mycket när ångesten infinner sig. För en del kommer den en vecka före semestern är slut, för vissa samma vecka som arbetet börjar och för en del kommer den en vecka efter att man varit på jobb.

- Första veckan går ofta någorlunda, men när man sedan på allvar måste sätta i gång med arbetet så kan ångesten slå till. Det har att göra både med det att man måste sätta in sig i en mer disciplinerad vardagsrytm och att man tappar den där friheten man blivit van med under semestern. Det är helt normalt och borde går över på ungefär en vecka.

"Ge utrymme åt ångesten"

Enligt Simo Levanto lönar det sig inte att försöka stoppa ångesten. Om man strävar emot så samlar den bara krafter.

- Det bästa man kan göra är att ge lite utrymme åt den och låta den komma. Man kan konstatera att nu är det den sista veckan eller det sista veckoslutet före jag återvänder till jobbet och det känns lite tråkigt – då ska man låta det kännas så.

Man kan konstatera att nu är det den sista veckan eller det sista veckoslutet före jag återvänder till jobbet och det känns lite tråkigt – då ska man låta det kännas så.

― Simo Levanto, arbetshälsopsykolog

- Allmänt taget är det svårt att försöka hålla jobbiga tankar borta. Om jag till exempel säger till dig att du inte ska tänka på röda paketbilar så är det svårt för dig att få den bilden bort från huvudet.

- När man sedan väl går till jobbet så borde man acceptera att man kanske inte är helt 110 procent med den där första dagen, att den går till att försöka komma ihåg lösenordet till datorn och så vidare.

Återhämtningen ingen on-off grej

- För vissa kan det hjälpa att man sätter sig ner en liten stund några dagar före jobbet börjar och under till exempel en halvtimmes tid tänka på hur det blir när man återvänder till jobbet, vad man ska göra och så vidare.

För en del hjälper det att sätta följande mål, att planera vart man ska resa under nästa semester eller vad man ska göra på hösten eller vintern.

Levanto betonar att det vore viktigt att inse att semestern och sommaren inte är den enda tiden då man återhämtar sig, utan man ska försöka ordna tid för återhämtningen också i vardagen och under veckosluten, under arbetsdagen till och med.

- Återhämtningen ska inte vara en on-off grej, säger Levanto.

Hur återvänder man till ett jobb man inte trivs med?

Det är vanligt att ha ångest över att återvända till jobbet efter semestern trots att man trivs på sin arbetsplats. Men många återvänder också till jobb som de inte alls trivs med, på grund av ointressanta arbetsuppgifter, ett dåligt arbetsklimat eller en jobbig chef.

Simo Levanto säger att det är viktigt att försöka hitta och känna igen de aspekter av jobbet som man kan göra något åt, om det finns någonting som man kan påverka.

- Det behöver kanske inte ens vara den viktigaste saken, men om man hittar en grej som man har kontroll över eller något man kan jobba med lite mera, så brukar det hjälpa.

I fall man har problem med chefen rekommenderar Levanto att man försöker prata med chefen eller chefens chef om saken inte annars går vidare.

Är det okej att jobba under semestern?

Om man inte vill eller kan ta en paus på flera veckor så är det okej att begränsat jobba under sommarsemestern, om man själv vill eller om man befinner sig i en sådan position där det hör till, säger Simo Levanto.

En del tycker om att jobba under semestern med till exempel mer administrativa uppgifter som de kan göra i lugn och ro.

Men enligt Simo Levanto har det här sina faror.

Om största delen av de anställda kommer tillbaka från semestern en viss vecka så är det kanske inte den bästa idén att hålla ett viktigt strategimöte på måndag klockan åtta.

― Simo Levanto, arbetshälsopsykolog

- Ifall en chef till exempel skickar mejl åt de anställda under sin semester så kan hen inte förutsätta att de anställda läser sin e-post då. Chefen kan skicka ett mejl men bör poängtera att de anställda ska läsa mejlet först efter semestern.

Långvarig ångest ett problem

Som chef har man ett visst ansvar för de anställdas välbefinnande och för att minimera ångestkänslorna efter semestern.

- Arbetsgivaren borde möjliggöra en mjuklandning från semestern. Om största delen av de anställda kommer tillbaka från semestern en viss vecka så är det kanske inte den bästa idén att hålla ett viktigt strategimöte på måndag klockan åtta, alla är kanske inte helt mentalt närvarande då, säger Simo Levanto.

Enligt Levanto hör det nästan lite till att man känner ångest den första veckan på jobbet efter semestern.

- Övergångar är alltid svåra och det tar en tid att anpassa sig, det är onödigt att sträva emot det. Men ifall man känner så ännu efter några månader så skulle jag säga att det är ett problem.

Arbetshälsopsykolog Simo Levanto intervjuades av Camilla Kivivuori i Yle Vega den 2.8.2017.

Diskussion om artikeln