Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Elmätaren avslöjar en hel del om dig och dina vanor

Från 2017
Mätningschef med en elmätare i sin hand
Bildtext Mätningschef Tomas Nordström.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

De fjärravlästa elmätarna håller ett vakande öga över vår elkonsumtion. De data som samlas in hjälper både kunden och elbolagen.

All elförbrukning registreras numera med en timmes noggrannhet. Ända sedan elmätarna blev fjärravlästa 2013 har Borgå Energi satsat på att utveckla nya applikationer med utgångspunkt i den information mätarna ger.

- Jag tror att inte många förstår hur mycket elmätaren dokumenterar och sparar data, säger mätningschef Tomas Nordström vid Borgå Energi.

Vid sitt arbetsbord har han tre datorskärmar i gång. Med ett vant öga ser Tomas Nordström på reporterns elanslutning och den information som finns. Kurvorna talar sitt tydliga språk.

Elmätare
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Klockan sju har ni tydligen vaknat och satt på kaffekokaren, efter klockan nio har ingen varit hemma och så tycks ni ha en varmvattenberedare som kopplas på till natten.

Reporterns semesterdagar syns också tydligt i diagrammet; då är förbrukningen obetydlig.

- Man behöver inte vara orolig över att vi skulle sitta här och kolla in enskilda hem och personer. Men vi måste ha de här uppgifterna för att kunna betjäna och svara på frågor om bland annat elräkningen.

På Borgå Energi är det främst de som har hand om kundbetjäningen som får ta del av enskilda uppgifter. Till exempel elmontörerna har inte tillgång till databasen.

Datorskärm på arbetsbord.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Det har däremot personer som har ett eget elabonnemang. Genom att registrera sig går det att ta del av sin egen elförbrukning timme för timme, dag för dag.

- Många av våra kunder har varit tacksamma över att vi till och med har hittat apparatfel hos dem genom att studera data som elmätaren ständigt ger oss.

Tusentals kunder har hittills registrerat sig och under de två senaste åren har 200 000 inloggningar noterats.

Hittar snabbt fel

- Senast var det en pump i en borrbrunn, på en stuga, som var i gång hela tiden utan att ägarna visste om det. Genom att snabbt titta på elmätarens uppgifter kunde vi hjälpa dem.

Då elnätet i större eller mindre omfattning havererar har Borgå Energi stor nytta av elmätarnas realtida uppgifter.

- Vi kan nu väldigt snabbt lokalisera fel och ibland till och med åtgärda dem innan kunderna ens lägger märke till dem, säger Tomas Nordström.

Hjälp i brottsundersökningar

Också myndigheter kan ha nytta av den information elmätarna avläser. Ibland frågar till exempel polisen efter uppgifter om elkonsumtionen på bestämda adresser.

- Vi vet ju inte exakt vad polisen gör med våra data. Men till exempel då det är fråga om att utreda brandorsaker kan data till exempel bekräfta att bastun har satts på vid en viss tidpunkt.