Burkskrattet ekar tomt i utställningslokalen
Kan plastorkidéer och pokémon föra samman världens folk? Den frågan ställer konstutställningen Canned Laughter i Åbo.
- Vi ville medvetet hålla oss borta från tankar om världens undergång och istället koncentrera oss på fenomen som konsumism och produktionen av varor, säger konstnären David Muth.
Canned Laughter, "burkskratt" är en gemensam utställning av tre erfarna Wien-baserade konstnärer - David Muth, Axel Stockburger och Tomas Ellers - med Muth och Stockburger som eldsjälar.
Enligt utställningens Facebooksida tar konstverken sig an "en värld av ständigt växande kapital som är allt mer beroende av internationella format och protokoll." Presentationen fortsätter med att hävda att våra standardiseringskrav på allt från teknologi till logistik numera också syns till i kulturella och politiska forum.
Likt underhållningsindustrins burkskratt har vi vant oss vid ett protokoll på hur publiken reagerar...
― Canned Laughter, Facebook.
I en värld av av filmer baserade på brädspel och en tilltagande oförmåga att särskilja åsikt från fakta låter en sådan tematik högaktuell. Tyvärr är konstnärerna ovilliga att explicit utforska det politiska.
Cosplayers, eterneller och explosioner
Bland konstverken finns Muths bilder på massproducerade eterneller, Stockburgers videoinslag där cosplayers långsamt klär på sig robotkostymer och Ellers inspelning av en bit marmor som långsamt exploderar.
- Det är David som är mästaren här, han har hand om konceptet. Jag är bara konstnär. Men verket består av en 1,30 sekunders explosion som saktats ner till 5 minuter. Det är en lyrisk titt på volym och tid, säger Ellers.
Muth beskriver Ellers utdragna explosion - kallad Baryogen - som en illustration av hur varor sprids och skapar en likriktad global kultur.
- Jag tror att det är bra att vi har gemensamma kulturella referenspunkter. Men samtidigt skapas denna globala kultur av aktörer med ett ekonomiskt intresse. Vi hoppas utställningen ska placera ett litet frågetecken i samband med detta fenomen, säger Muth.
Ingen kritik av konsumtion eller strömlinjeformad kultur
Canned laughter, eller laugh tracket, är ett gammalt TV knep från mitten av 1900-talet. Ursprungligen användes det inspelade skrattet som ett tekniskt hjälpmedel, men med åren har det blivit en kostnadsfråga: en levande publik kan ersättas av ett ljudspår.
Med tiden har både TV-industrin och -publiken blivit mer ambivalent till "burkskratt".
- Vi vill visa att kulturen homogeniseras, men det kan föra folk samman. Det är en glad observation, som titeln antyder, säger Muth.
Ett exempel på denna globala kultur kommer från spelvärlden: Pokémon.
- Axel bad en skådespelare att läsa upp namnen på alla pokémonmonstren. Det är som att mötas av ett nytt språk som skapats av multinationella aktörer. Man har satsat en hel del på att göra dessa varelser attraktiva för hela jordens befolkning, säger Muth.
Muths bidrag till utställningen består bland annat av en triptyk av plastorkidér från den svenska inredningsjätten Ikea.
- Jag gör en inventering av globala föremål som endast är tänkta som prydnader. Identiska plastblommor som säljs runt om i världen. Jag minns orkidéen från min barndom som en levande, svårskött planta. I dag finna samma orkidé överallt.
Plastorkidéen får därmed en dubbelfunktion, menar Muth.
- På ytan så skapar de en känsla av hemtrevlighet, samtidigt som de symboliserar en global ekonomisk process.
Muth besökte Finland som en del av ett konstnärsresidens år 2010 och har velat komma tillbaks sedan dess.
- Utställningen är inte skräddarsydd för Finland, eller för 2017. Den kunde ställas ut var som helst i världen.
Med tanke på att vi i onsdags uppmärksammade Earth Overshot day, som tydligt visar hur rika länder utnyttjar fattiga för att uppnå en hög levnadsstandard, kunde det ha blivit intressant med en utställning som uppmärksammar exempel på detta utnyttjande.
Ändå kan man fråga sig hur globalt Canned Laughters anspråk verkligen är.
Kunde Canned Laughter fungera i ett fattigare land?
- Intressant fråga. Jag tror man kan utvidga denna fråga till hurdan konst kan ställas ut i u-länder. Ärligt talat vet jag inte tillräckligt om konstscenen i u-länder för att ge ett svar på frågan.
Utställningen ordnas på Galleri Titanik i Åbo, från 4.8-27.8.2017.