ÅA:s studentkår köper konsulttjänster för 15 000 euro
Åbo Akademis Studentkår har beslutat att anlita ett konsultföretag till en kostnad på 15 000 euro. Socialdemokratiska Studerande i Åbo tycker att det är fel.
Under ett snabbinkallat fullmäktigemöte förra lördagen klubbade Åbo Akademis Studentkår (ÅAS) igenom en tilläggsbudget på 15 000 euro.
ÅAS motiverar beslutet med kommande rekryteringsbehov. Det gäller rekrytering en socialpolitisk expert och en vikarie för generalsekreteraren. ÅAS behöver även hjälp med att se över sin organisationsstruktur.
Jacob Storbjörk som är ÅAS fullmäktigeledamot och gruppordförande för Socialdemokratiska studerande vid Åbo Akademi tycker att konsulttjänster inte hör hemma i en organisation som ÅAS.
- Det innebär stora risker och det är oklart vad vi egentligen får eftersom det var ganska vaga upphandlingskriterier. 15 000 euro motsvarar 130 högskolestuderandes kåravgifter och jag tycker det är oetiskt att förvalta våra medlemsavgifter på det sättet. Det finns säker någon nyutexaminerad från ÅA som kunde ha tagit emot ett kort vikariat för hösten för att lösa utmaningen.
- Jag tycker vi själv kan utveckla vår studentkår och organisation med våra egna resurser. Vi är en ideell förening och är endast så stark som våra medlemmar är. Jag tycker inställningen att vi inte klarar av detta själv är en liten reträtt från vad studentkåren egentligen är. Kåren har utvecklats till vad den är med talkoarbete och eget kunnande.
Pontus Lindroos som är styrelseordförande på ÅAS motiverar beslutet att anlita konsulttjänster på grund av tidsskäl.
- Vi har en liten personal- och resursbrist för tillfället och hösten är ju traditionellt också den mest stressiga tiden. Så det är mycket fråga om tidsskäl men också det att rekrytering och utvecklingsarbetet går rätt till. Så vi konstaterade med ledningsgruppen att det är bäst att anlita konsulttjänster. Vi tror att det betalar sig tillbaka i det långa loppet.
Begränsad upphandling
Storbjörk menar även att det var fel att använda sig av en riktad upphandling som endast riktade sig till några företag som ledningen råkade känna till.
- Upphandlingen uteslöt bland annat flera österbottniska företag. En öppen upphandling med tydliga kriterier och målsättningar skulle ha gett fullmäktige ett större urval av offerter att ta till sig.
- Vi är inte emot konsulttjänster men i det här fallet har jag svårt att se vad vi får ut av konsulttjänsterna. Jag tror vi själva klarar av att utveckla oss.
Enligt Lindroos har upphandlingssättet skötts enligt normal praxis.
- Vi frågade fyra företag av vilka tre kom med offerter till oss och det är normal praxis för oss att ta flera offerter in. Detta skiljer inte sig från det normala förfarandet.
- 15000 euro låter som en stor summa för en privatperson men vi tycker att det är värt att sätta på konsulttjänster. Summan är även ett absolut tak och vi kommer inte upp till den summan om inte något går riktigt på tok.