Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gift i nederländska hönsägg väcker rädsla i Europa: Miljontals ägg återkallas

Från 2017
Ägg förstörs på en farm i Onstwedde, Nederländerna. Äggen kastas i en container av den nederländska livsmedelsmyndigheten den 3 augusti.
Bildtext Ägg förstörs på en farm i Onstwedde, Nederländerna. Äggen kastas i en container av den nederländska livsmedelsmyndigheten den 3 augusti.
Bild: EPA/PATRICK HUISMAN

I Tyskland, Nederländerna och Belgien har miljontals ägg dragits tillbaka från försäljning efter att man hittat insektgiftet fipronil i nederländska ägg.

Fipronil används bland annat för att motverka hudparasiter på katter och hundar. Medlet får ändå inte användas på produktionsdjur eftersom det är giftigt och kan bland annat skada det centrala nervsystemet och levern.

Enligt tidningen The Guardian har man isolerat över 180 gårdar efter upptäckten. I Nederländerna och i Belgien har man också inlett en brottsundersökning för att ta reda på hur utbrett problemet är.

De belgiska myndigheterna håller för tillfället på med att utreda två företag som är specialiserade på insektgift som används för att bekämpa loppor. Myndigheterna befarar att företagen tillsatt fipronil i de insektgifter som använts på produktionsdjuren för att göra preparaten mer effektiva.

Miljontals återkallade ägg

Enligt tyska tidningar har nederländska ägg importerats till totalt elva delstater, varav åtminstone tre miljoner ägg är kontaminerade.

Den största delen av de importerade äggen har gått till försäljning. Tyska myndigheter har dragit tillbaka äggen från försäljning och publicerat sifferserien på de äggpartier som kommit från de gårdar som kopplats ihop med skandalen.

I vissa delstater har konsumenter uppmanats att helt och hållet låta bli att köpa nederländska ägg.

Oklart om skandalen enbart gäller ägg

Enligt tidningen Frankfurter Allgemeine är det är oklart om giftskandalen enbart gäller ägg. Den tyska konsumentföreningen Foodwatch befarar att fiproniläggen även använts i bland annat livsmedelsindustrin.

För tillfället finns det inga rapporter om att ämnet skulle ha hittats i kött. Experter som den nederländska tidningen de Volkskrant talat med anser att giftskandalen är överdriven eftersom människor enligt dem inte kan ha fått i sig farliga mängder av giftet.

På måndagen har nederländska myndigheter ändå varnat om att äggen kan innehålla så stora halter av fipronil att de är farliga för hälsan. Ägg som kommer från de gårdar som kopplats ihop med fipronil ska inte ges till barn, uppmanade de nederländska myndigheterna.

Ursprunglig text: Minna Pye/Yle Uutiset

Diskussion om artikeln