Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WSJ: Mueller sammankallar Grand Jury i Rysslandsutredningen

Från 2017
Uppdaterad 04.08.2017 06:27.
Robert Mueller utreder Rysslandskopplingar i det amerikanska presidentvalet 2016.
Bildtext Robert Mueller
Bild: AFP / Lehtikuva

Tidningen Wall Street Journal rapporterar att den oberoende utredaren Robert Mueller har låtit sammankalla en så kallad Grand Jury i Washington för att föra vidare Rysslandsutredningen. Juryn kan användas för att kräva dokument och höra vittnen under ed, en signal på att utredningens omfattning växer.

Robert Mueller ska redan för några veckor sen ha låtit sammankalla en så kallad Grand Jury i Washington DC som ett led i den pågående utredningen kring Trump-kampanjen.

En likadan jury är redan sammankallad i Virginia, från tiden då utredningen ännu leddes av FBI under den avskedade chefen James Comey.

En ny jury tyder på att utredningen har vuxit massivt i omfattning, menar juridiska experter, och att en jury inte längre kan hantera alla aspekter av utredningen.

- Det här tyder på att Mueller har flera olika banor han vill undersöka samtidigt, säger en anställd vid justitieministeriet till tidningen Politico.

Från att ha handlat enbart om möjligt samarbete mellan kampanjen och den ryska regeringens inblandning i valet 2016, rapporteras utredningen nu omfatta både brottsmisstankar mot både anställda vid kampanjen och Trumps stab och möjliga ekonomiska oegentligheter i Trump-organisationen.

Donlad Trump lyssnar på sonen Donald Trump Jr som pratar under ett valmöte 2016.
Bildtext Donald Trump och Donald Trump Jr.
Bild: DAN ANDERSON

Utredningen rapporteras också omfatta misstankarna om att Trump kan ha försökt hindra rättvisans gång då han avskedade Comey.

Enligt Wall Street Journal har juryn redan låtit kalla in sina första vittnen och krävt dokument om telefonsamtal.

Dokumenten ska ha att göra med Donald Trump Jr:s och andra kampanjhöjdares omtalade möte med en rysk advokat och lobbyist i Trump Tower i fjol.

Olagligt ljuga inför juryn

Det finns stora skillnader mellan en Grand Jurys och utredningens befogenheter.

Juryn är tekniskt sätt ett rättsinstrument som ska avgöra om åtal ska väckas, och har därför rätt att kräva att dokument överlämnas och att förmå människor att vittna.

Till skillnad från en vanlig intervju eller ett förhör, hör juryn sina vittnen under ed.

Det innebär att den som ljuger inför juryn riskerar att åtalas för mened, något till exempel Bill Clinton fick erfara då han stod inför sin riksrättsprocess.

Att Mueller har tagit till att sammankalla en Grand Jury tyder på att utredningsteamet har trappat upp sina försök att samla in bevismaterial, också sådant material som inte skulle överräckas frivilligt.

”Ser ni några ryssar här?”

Samtidigt som rapporterna om en ny Grand Jury i Washington DC publicerades höll Donald Trump ett av sina regelbundet återkommande valmöten där han angrep Rysslandsutredningen.

Inför en stor publik i en av de få delstaterna där Trumps stöd inte har sjunkit nämnvärt, West Virginia, angrep han utredningen som en sammansvärjning för att beröva honom och anhängarna en seger.

- Har ni sett några ryssar i West Virginia? Eller i Ohio eller Pennsylvania? Finns det några ryssar här ikväll, frågade Trump och hänvisade till flera av de delstater där han fick flest röster i presidentvalet.

- De kan inte slå oss i valbåset så de försöker beröva er på er framtid, den framtid ni vill ha.

- De vill beröva er på det ledarskap ni vill ha med en falsk berättelse som nedvärderar oss alla, men främst av allt nedvärderande för vårt land och vår grundlag, sade Trump till massiva applåder.

Trump tog igen till retoriken från valkampanjen då han krävde att Hillary Clintons e-postserver istället skulle utredas, ett krav som möttes av det bekanta slagordet ”lås in henne”.

Kongressen skyddar Mueller

Rysslandsutredningen rapporteras orsaka Trump allt mer irritation.

Trump rapporteras nu allvarligt överväga att avskeda utredaren Mueller, något också hans personliga advokater har antytt nyligen.

Vita huset har nekat till att Trump skulle överväga att göra något annat än samarbeta till fullo med utredningen.

Kapitolium i Washington.
Bildtext Kapitolium
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Samtidigt verkar ändå både republikaner och demokrater i senaten förbereda sig på att Mueller verkligen kan avskedas.

Dels är ett lagförslag med stöd från bägge partierna i görningen som skulle förhindra Trump från att avskeda utredaren, dels har senatorer från bägge partierna signalerat att Mueller inte skulle gå arbetslös värst länge om han fick sparken.

En rad senatorer har låtit förstå att senaten skulle anställa Mueller och hans team för att fortsätta utredningen om Trump-administrationen försöker göra sig av med honom.

Diskussion om artikeln