Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lod sköt Panathinaikos vidare – Sparvs klubb slog till på stopptid

Från 2017
Närbild på Robin Lod, Panathinaikos
Bildtext Robin Lod och hans klubb Panathinaikos förlängde sitt Europaäventyr.

När den sista kvalomgången i Europa League lottas fram i dag finns Panathinaikos med, tack vare en avgörande fullträff av Robin Lod. Också Tim Sparvs lag FC Midtjylland tog sig vidare efter stor dramatik.

Kvalduellen mellan FK Qabala och Panathinaikos stod och vägde. 60 minuter in på returmötet i Azerbajdzjan ledde Qabala med 1–0 och totalt var ställningen 1–1.

Då klev finländska landslagsspelaren Robin Lod in i handlingen med ett ovärderligt bortamål. Lod krutade med vänsterfoten upp bollen i krysset och gav Atenlaget ett klart övertag. Till slut vann gästerna med 2–1 och gick vidare med totalsiffrorna 3–1.

I Danmark var Tim Sparvs Midtjylland på väg ur turneringen när hemmamatchen mot polska cupvinnaren Arka Gdynia gick in på stopptid. Men i den 93:e minuten gjorde Alexander Sörloth mål, Midtjylland vann hemmamötet med 2–1 och gick vidare med totalt 4–4 tack vare bortamålsregeln. Sparv spelade dubbelmötets första 165 minuter men blev sista kvarten utbytt i jakten på ett segermål.

Markkanen ute i kylan

Sämre gick det för VPS danska övermän Bröndby. Hajduk Split vann hemma i Kroatien returen med 2–0 och tog sig vidare med samma siffror. Danskarnas två finländska spelare medverkade inte i den andra matchen, då Teemu Pukki var skadad och Paulus Arajuuri avstängd.

Eero Markkanens situation i AIK är ännu dystrare. Anfallaren rymdes inte ens på bänken när den svenska klubben spelade borta mot Braga i Portugal. Till slut vann Braga med 2–1 efter förlängning och gick vidare med totalt 3–2 efter bland annat en jättetavla av den unga målvakten Oscar Linnér.

Sveriges enda kvarvarande representant i Europaspelet är Östersund som efter 2–1 borta mot Fola Esch i Luxemburg tog sig vidare med 3–1 totalt.