Nytt fenomen i Välfärdsfinland: Brödköer för studerande
Klockan 15 varje torsdag bildas två köer vid ett av HOAS:s studentboenden i Björkby i Vanda. Den ena för vanliga fattiga, den andra för studerande.
- Det är nytt för mig att det finns mathjälp som är direkt riktad till studerande. Det är pinsamt för Finland att sånt ska behövas, säger Silja Silvasti, socialpolitisk expert på Studentkårernas förbund.
Nikita, 24, är gift och studerar till merkonom. Han jobbar på kvällarna men ändå vill pengarna inte räcka till. Han hämtar sin veckopåse med kött, bröd, keso och mat som affärerna inte lyckats sälja ens med 30 procents rabatt.
- Jag tycker det är väldigt fint att vi får gratis mat. I mitt hemland Estland finns det ingenting liknande. Varje påse är värd minst 20 euro.
Han tror att det är finska staten som är generös. I själva verket bygger mathjälpen helt på donationer från mataffärerna och frivilligt arbete.
- Vi har fått projektpengar från PAF, men den här verksamheten får inga statliga pengar, säger projektledare Jorma Mäkelä på föreningen Takaisin Elämään som ansvarar för matudelningen.
"Unikt för Finland"
Silja Silvasti på Studentkårernas förbund tycker det är genant att Finland som enda västeuropeiska land tar emot EU:s mathjälp.
- Studenterna är låginkomsttagare. Forskningen visar att de som ställer sig i brödköer oftast är sådana som har betalningsanmärkningar och därför inte fått studielån.
Hon tror att de kommande nedskärningarna i studiestödet ytterligare kommer att öka behövet av mathjälp bland studerande.
- Skammen det innebär att ställa sig i en brödkö ökar generellt med åldern. Men just bland unga som förväntas klara sin ekonomi kan det upplevas som extra pinsamt att hämta gratis mat, säger Silvasti.
Ingen av de inhemska ungdomarna i kön ville ställa upp för en intervju.
- Vi vågar inte, sade ett ungt finskspråkigt par som stod längst fram i kön med studieintygen i handen.