Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Evira: Insektgiftet fipronil används inte i Finland

Från 2017
Uppdaterad 04.08.2017 18:54.
Kontaminerade ägg hälls ner i en container på en nederländsk hönsfarm i Onstwedde den 3 augusti.
Bildtext Kontaminerade ägg hälls ner i en container på en nederländsk hönsfarm i Ontswedde den 3 augusti.
Bild: EPA/PATRICK HUISMAN

Enligt livsmedelsverket Evira är det omöjligt att med säkerhet säga om nederländska giftägg kommit in på den finländska marknaden. Sannolikheten att en liknande äggskandal som i Nederländerna skulle ske här är ändå mycket liten, enligt Evira.

I Tyskland, Nederländerna och Belgien har miljontals ägg dragits tillbaka från försäljning efter att man hittat insektgiftet fipronil i nederländska ägg.

Enligt det svenska Livsmedelsverket har ägg som innehåller giftigt bekämpningsmedel sålts i Sverige.

Enligt Evira används inte fipronil i Finland. De finländska hönsens kvalster bekämpas med ett annat medel.

Enligt Evira är det omöjligt att med säkerhet säga om kontaminerade nederländska ägg i något skede kommit in på den finländska marknaden.

– Men enligt den information som kommit från RASFF-systemet, som är EU:s system för varningar om hälsofarliga livsmedel, borde dessa ägg inte finnas i Finland, säger Eviras enhetschef Thimjos Ninios.

– Inga återkallningar gäller för Finlands del.

Sannolikheten för att en liknande äggskandal skulle hända i Finland är enligt Ninios väldigt liten eftersom läkemedelsanvändningen är mycket övervakad.

– För att ett läkemedel överlag skulle användas på ett djur behövs ett recept från en veterinär. Och att skriva recept och använda läkemedel kontrolleras mycket noga i Finland.

Fjäderfäförbundet: Upphettning av lokaler och ett godkänt preparat används på finländska gårdar

Hönskvalster finns i små mängder i Finland, men de bekämpas framförallt genom förebyggande metoder, enligt Fjäderfäförbundet.

Enligt en enkät som Fjäderfäförbundet genomförde i fjol beror den låga mängden hönskvalster på finländska hönsgårdar på att lokalerna rengörs med hett vatten efter varje hönskull. Dessutom tvättar äggpackeriet de plastiga äggkartongerna innan de transporteras tillbaka till gårdarna.

Om äggkartongerna är i papp transporteras de alltid tillbaka till ursprungsgården.

Hönsgårdarna bekämpar också kvalstren genom att hetta upp hönseribyggnaderna under produktionsuppehållet, vilket tar död på kvalster i olika utvecklingsfaser.

Enligt Fjäderfärförbundet används också växtbaserade preparat samt ett medel som godkänts för bekämpning av hönskvalster.

Redigerad version av Mikael Mikkonens artikel/ Yle uutiset

Diskussion om artikeln