"En lag på att barn måste ha flytväst förbättrar inte sjösäkerheten"
I Finland pågår diskussioner om att flytvästar ska bli obligatoriska för barn under 15 år. Åbobon Samuli Salanterä, som är ordförande för Segling och Båtsport i Finland, menar att en sådan lag enbart skulle skapa tolkningsfrågor och problem.
Kommunikationsministeriet kartlägger just nu behovet av eventuella lagförändringar kring sjösäkerhet. Polisen, Trafiksäkerhetsverket, Trafikverket, Inrikesministeriet, landets NTM-centraler, Gränsbevakningsväsendet och Tullen får alla chansen att uttala sig. Målet är att ett nytt lagförslag kring sjösäkerhet är ute på remiss nästa sommar, för att sedan kunna presenteras för riksdagen hösten 2018.
Samuli Salanterä, ordförande för Segling och Båtsport i Finland, ger tummen ner gällande en eventuell lag där flytvästar är obligatoriska för barn under 15 år.
- Sunt förnuft är mycket bättre än sådana lagar som kommer att vålla tolkningsfrågor och problem. Det kan finnas, men jag kan inte minnas något drunkningsfall de senaste tio åren. Alltså där något barn skulle ha drunknat från en fritidsbåt. Så det här borde inte vara något problem. Men det finns vuxna män som faller från roddbåtar i insjöar i Finland, där de inte har någon flytväst på sig. I den nya lagen skulle det i stället vara mycket viktigare att fokusera på att det borde finnas flytvästar till hands i alla båtar.
Samuli Salanterä har dock förståelse för att det finns sådana här diskussioner.
- Det är välvilja bakom de här tankarna. Det förstår jag. Men i vårt samhälle finns många andra saker som också kunde bli lagar och förordningar. Till exempel att barn under 15 år inte skulle få vistas ute efter klockan 23. Det är mycket farligare. Det är mörkt och vad som helst kan hända då.
- Jag hittar inte många positiva saker med det här förslaget. Men det är också viktigt att säga att jag absolut inte är emot flytvästar och sjösäkerhet. De sakerna är bland de viktigaste sakerna som finns. Men med sådana lagar får man tyvärr ingen sjösäkerhet.
Hur får man då en bättre sjösäkerhet?
- Det handlar om utbildning och sjövett. Det finns också många andra saker som är lika viktiga som flytvästar. På våren när vattnet är runt tio grader varmt klarar man sig 15-30 minuter. Alltså så länge är man funktionsduglig. Så en flytväst är inte till mycket hjälp ute till sjöss, jag menar det är mycket annat som man måste kunna.
- Och vem är ansvarig för att barn under 15 år har en flytväst på sig om barnen far ut till sjöss på egen hand? Sådant kan hända med exempelvis en optimistjolle.
Fast jag kritiserar det här lagförslaget är det viktigt att säga att jag absolut inte är emot flytvästar och sjösäkerhet. De sakerna är bland de viktigaste sakerna som finns. Men med sådana lagar får man tyvärr ingen sjösäkerhet.
Samuli Salanterä tycker att användningen av flytvästar i Finland överlag fungerar bra ute på sjön. Gällande barn under 15 år och deras användning av flytvästar tycker att han dock att finländarna helt klart kan bli bättre. Framför allt i hamnar och vid bryggor.
- Där finns en lika stor risk att hamna i vattnet, kanske till och med en lite större risk än från en båt som är ute på en tur. Sedan gällande alla individer, alltså även vuxna, kan alla bli bättre när det kommer till användning av flytvästar i insjöar. För där är man inte så van vid att använda flytvästar.
- Fast jag kritiserar det här lagförslaget har jag ett tydligt budskap till alla barn under 15 år. Använd flytvästar och testa flytvästen, då menar jag kolla hur den funkar och hur det går att simma när man har en flytväst på sig.
- Själv har jag fallit i många gånger från en båt. Speciellt när båten är i en hamn, när man ska kliva ombord. Och nog är det mycket trevligare att hamna i den situationen med en flytväst på sig än utan. Så testa hur din flytväst fungerar, lär dig att sköta den och se också till att kolla att varje flytväst är i bra skick minst en gång per år.
Trafiksäkerhetsverkets rekommendationer gällande underhåll av flytvästar: Flytplagg ska alltid förvaras på ett torrt och luftigt ställe. Det är även bra om förvaringsplatsen är lättillgänglig, för om det är väldigt besvärligt att ta fram västen drar man sig från att göra det.
Om flytplagget går sönder ska man helst ta det till en fackman för reparation i stället för att försöka reparera det själv. Man kan höra sig för om möjligheterna till reparation redan i samband med köpet.
Läget är lite mer invecklat när det gäller uppblåsbara västar, eftersom både gaspatronen och utlösningsmekanismen måste kontrolleras. Patronen kan bytas enligt tillverkarens anvisningar, men det lönar sig att låta en fackman göra det.