Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kagame väntas vinna – kan sitta kvar i 17 år

Från 2017
Kagames anhängare inför valet i Rwanda
Bild: PHILIPP HEDEMANN

Rwandierna går till presidentval i dag. Den sittande presidenten Paul Kagame väntas ta en överlägsen seger.

Kagame ställer upp för en tredje mandatperiod efter att ha gjort en ändring i författningen som ger honom möjligheten att sitta kvar som president ända till år 2034.

Både EU och USA har avrått Kagame från att fortsätta på presidentposten efter fjorton år.

I valet år 2010 fick Kagame 93 procent av rösterna och har nu konstaterat att dagens presidentval “bara är en formalitet”.

Populär men fruktad

Kagame bidrog till att få ett slut på folkmordet i Rwanda år 1994 och har i praktiken lett landet ända sedan dess. Han har lyckats stabilisera landet och bidra till ekonomisk tillväxt. Han ses av många rwandier som en stark ledare men anklagas också för att tysta oppositionen med avrättningar och försvinnanden.

Amnesty International konstaterar i en rapport inför presidentvalet att en rädslans kultur råder i landet. Oppositionspolitiker, journalister och människorättsaktivister har skrämts till tystnad, fängslats och till och med dödats.

Kagames motkandidater i presidentvalet är Frank Habineza från Demokratiska gröna partiet och den oberoende kandidaten Philippe Mpayimana. Deras chanser är försvinnande små.

De andra kandidaterna har hindrats från att sätta upp kampanjaffischer på nästan alla offentliga platser, bland annat skolor och sjukhus. Valkommissionen har hotat att stänga motkandidaternas konton på sociala medier om de inte går med på att låta kommissionen granska deras kampanjmeddelanden.

Diskussion om artikeln