Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Musikinstitutets nya rektor vill utveckla Jakobstads musikkultur

Från 2017
Uppdaterad 04.08.2017 16:06.
Peter Roos, i studion i Jakobstad, är ny rektor för musikinstitutet.
Bildtext Peter Roos säger att han vill bort från en tid med enskilda lektioner med en lärare.
Bild: Yle/Kjell Vikman.

Peter Roos tillträdde som rektor för Jakobstadsnejdens musikinstitut den 1 augusti. Samarbete och framåtanda är ledorden för musikern från Närpes.

- Jag ser Jakobstad som en ytterst kulturell stad och varenda gång jag går genom staden känns det som att jag vore 1000 kilometer längre söderut, säger Roos.

Inte var det dåligt förr i tiden, menar Roos som studerade trumpet vid Svenska Yrkeshögskolan i Jakobstad på 90-talet. Men i och med Campus Allegro har utvecklingen varit explosionsartad.

- Möjligheterna som finns i campus är otroliga. Speciellt när det kommer till samarbete mellan musikinstitutet, yrkesskolan och yrkeshögskolan som finns under samma tak. Potentialen är stor, säger Roos.

Musikinstitutet ska hänga med i tiden

Framåtanda och samspel är nyckelorden för den nya rektorn.

- Jag vill bort från tiden då man fokuserade på enskilda lektioner med en lärare. Jag vill ha utbyten och elever och lärare som diskuterar och spelar tillsammans.

I våras hade musikinstitutet rekordmånga sökande. Många barn i lågstadieåldern söker in och det är optimalt att börja musicera i den åldern.

- Det är en bra tid. Men det är aldrig för sent. Jag har haft 50-åriga trumpetelever och det har gått hur bra som helst.

Roos började själv spela trumpet som nioåring. Men det tog tre dagar innan han fick en ton i trumpeten.

- Och det lät inte vackert.

Diskussion om artikeln