Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Krogtätt trähuskvarter i Åbo under rivningshot

Från 2017
Uppdaterad 04.08.2017 14:27.
Trähus i Åbo
Bildtext Dynamo-huset är ett av husen som kan rivas.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Åbo stad vill förtäta bebyggelsen i centrum. Staden förbereder en detaljplan för tomten Österblad i korsningen mellan Slottsgatan och Köpmansgatan, där de gamla byggnaderna kan rivas för att skapa yta för modernare hus.

Tanken är att den gamla bebyggelsen ska ge rum för bostäder samt affärs-, kontors-, och hotellutrymmen. De gamla husen inhyser i dagsläget flera krogar och småbutiker.

Arne Anka traskar omkring i Åbo. Tecknad vy.
Bildtext Kvarteret har blivit förevigat i serietidningen Arne Anka.
Bild: Charlie Christensen/Kartago förlag

De gamla husen härstammar från 1800-talet. I hörnet mellan Slottsgatan och Köpmansgatan finns ett trähus byggt på 1830-talet, på Köpmansgatan finns ett nyrenässanshus i tre våningar och på Slottsgatan finns ett trähus byggt 1830.

Historiskt värde och skick utreds

Som grund för planeringen utreds nu husens kultur- och byggnadshistoriska värde. Dessutom ska husens skick utredas. Detaljplanen görs på initiativ av markägarna.

Ärendet behandlas av stadsplanerings- och miljönämnden nästa tisdag. Efter det delges planen åt de berörda, som ger sina synpunkter. De berörda är i det här fallet markägare, hyresgäster, företag, invånare, invånarföreningar och myndigheter. Stadsfullmäktige gör det slutgiltiga beslutet.

Diskussion om artikeln