Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

“Som att leka med sina favorit-Barbies och låta dem ha sex”

Från 2017
Uppdaterad 07.08.2017 13:29.
Charlotta Rosenberg vid sin dator.
Bildtext Charlotta Rosenberg är folklorist och skrev sin kandidatuppsats om fanfiction.
Bild: Yle/Ylva Perera

I fanfiction låter anonyma skribenter sina favoritkaraktärer från existerande verk uppleva nya scenarier - de flesta av dem sexuella. Till stor del är det kvinnor som skriver homoerotiskt om män, eftersom de manliga karaktärerna är mest utvecklade, säger folkloristen Charlotta Rosenberg.

Yle Kulturs erotiksatsning pågår som bäst, och vi önskar fortsättningsvis att så många som möjligt vill hjälpa oss med vår erotiska kväll i slutet av augusti genom att skicka in egna erotiska alster.

Om det känns svårt att hitta på en helt egen värld att skriva om går det bra att ta inspiration från det globala fenomenet fanfiction: Att skriva egna berättelser utgående från ett redan existerande verk, om det så är en bok, en film, ett spel, en tv-serie eller någon verklig person.

Här svämmar det nämligen över av erotiska skildringar, berättar Charlotta Rosenberg, som studerar folkloristik vid Åbo Akademi och skrev sin kandidatuppsats om fanfiction.

Charlotta Rosenberg.
Bildtext Charlotta Rosenberg.
Bild: Yle/Ylva Perera

- Det finns berättelser som markeras med “gen” som i “general” - vilket betyder att de inte behöver vara sexuella, men en övervägande majoritet innehåller sex.

Varför det?

- Eftersom berättelserna utgår från existerande verk finns där redan alla bakgrundshistorier och eventuell romantik, så fanfiction kan användas för att fylla ut luckor eller fundera på vad som hände sen eller lägga till sådant som man tycker saknas i originalet - till exempel sexskildringar. Man kan ta fasta på spänningar som finns i originalverket och fundera på vad som händer bakom kulisserna, säger Rosenberg.

Hon jämför fanfictionskrivandet med att vara liten och leka med Barbiedockor.

neljä barbie nukkea
Bildtext Att skriva fanfiction kan liknas med att leka med Barbiedockor.
Bild: Mattel

- Eftersom det är fans som skriver för fans så känner alla karaktärerna väldigt bra, så det handlar helt enkelt om att leka runt med dem. Som när man var liten och lekte att ens Barbiedockor hade sex! säger Rosenberg.

Från Sherlock via Kirk och Spock

I dag skrivs majoriteten av all fanfiction på nätet, men själva fenomenet är äldre än så. Redan Arthur Conan Doyle hade fans som skrev egna versioner av Sherlock Holmes-mysterierna.

- Det blev uppror när Doyle lät Sherlock genomgå något som fansen inte tyckte om - de fick honom till och med att återuppliva karaktären vid något tillfälle, säger Rosenberg.

Basil Rathbone ja Nigel Bruce elokuvassa Sherlock Holmesin seikkailut (1939)
Bildtext Detektiven Sherlock Holmes både är och har varit en populär fanfictionkaraktär.

Den nuvarande formen av fanfiction har sitt ursprung i fankulturen kring tv-serien Star Trek på 60-talet. Genom kongresser och fanzines skapade fansen egna berättelser om karaktärerna.
Det var också här som trenden att skriva homoerotisk fanfiction - även kallat slash - fick sin början.

- Folk ville skriva om huvudpersonen Kirk, men eftersom det inte fanns så intressanta kvinnliga karaktärer i serien parade man istället ihop honom med Spock. Berättelserna rubricerades med K/S, så beteckningen slash kommer från det engelska ordet för snedstreck, säger Rosenberg.

Det handlar alltså inte nödvändigtvis om att skriva homoerotik endast på grund av ens egen sexuella preferens - enligt studier är de flesta som skriver fanfiction de facto heterosexuella kvinnor - utan om att vilja använda sig av de mest utvecklade karaktärerna i originalverken.

Klingon and Blues Brothers cosplayers at the 2016 Phoenix Comicon at the Phoenix Convention Center in Phoenix, Arizona.
Bildtext Star Trek-fans möter Blues Brothers-fans.
Bild: Gage Skidmore / Flick

I dag finns en uppsjö av slash både om kvinnor och män - men främst om män. Till de kändaste parningarna hör till exempel Harry Potter och hans antagonist Draco Malfoy, Twilight-karaktärerna Edward och Jacob, samt Sherlock Holmes och doktor Watson.

Homoerotiskt men inte normbrytande

Homoerotiken gör att fanfiction på ytan framstår som en väldigt normbrytande genre, men vid närmare efterforskningar finns det många strukturer som inte nödvändigtvis utmanas bara för att man skriver om samkönade par.

Det märkte Roseberg när hon skrev sin kandidatuppsats om den omfattande fanfictionberättelsen “Harry Potter and the Children of the Future” (https://www.fanfiction.net/s/2022903/1/Harry-Potter-and-the-Children-of-the-Future). I den förälskar sig Harry Potter och Draco Malfoy och får barn.

Harry Potter-böcker
Bildtext Harry Potter-böcker.
Bild: YLE/Jan-Ulrik Lindberg

- Utöver att den handlar om två män är det en väldigt normativ berättelse med många traditionella antaganden om sexualitet och kön. Till exempel genomsyras den av tanken att manlighet är bra och kvinnlighet är dåligt, båda karaktärerna är upprörda över att till exempel behöva vara den underordnade i sexakten, säger Rosenberg.

Det säger sig självt att eftersom facfictionberättelserna skrivs på fritiden av människor som kan vara vem som helst behöver det inte nödvändigtvis finnas några normbrytande ambitioner.

Ändå är det intressant att fundera över vad det gör att så många av texterna är skrivna av kvinnor, till skillnad från största delen av porrindustrin som drivs av män.

Bloggskribent.
Bildtext Hur påverkas erotiken av vem som sitter vid tangeterna?
Bild: Creative Commons / LEEROY Agency

Generellt säger Rosenberg att slash-genren bäddar för goda sexskildringar, just för att den samkönade utgångspunkten gör det lättare att undvika klichéer.

- Det finns ofta mindre hierarki mellan karaktärerna och färre förutfattade meningar om hur sexet ska gå till, vem som ska penetrera vem till exempel. Då finns det mer spelrum, och karaktärernas personligheter kan komma bättre fram, säger Rosenberg.

En stor del av slash-berättelserna är cisnormativa, det vill säga tänker sig att personerna identifierar sig med den könsidentitet som de tilldelats vid födseln, men eftersom utbudet av fanfictiontexter är så otroligt stort finns det också mängder av mer radikalt queera texter.

Vanliga fanfiction-förkortningar

Fanfiction, fanfic, fic - En berättelse skriven av fans för fans, utgående från ett existerande verk.
Shipping/Ship - Romantiskt ihopparande av karaktärer.
Pairing - Anger vilka karaktärer som parats ihop.
Canon - Fakta som kommer från det ursprungliga verkets värld.
Fanon - Fakta som inte finns i originalverket, men som stämmer enligt fansen.
Crossover - Berättelser där karaktärer från olika verk möts - t.ex. Sherlock Holmes och Harry Potter.
AU, Alternate Universe - berättelse som avviker från canon.
OOC, Out of Character - karaktär som beter sig annorlunda än i canon.
OC, Original Character (även OFM/OMC – Original Female/Male Character) - karaktär som fanfictionskribenten själv hittat på.
POV, Point of View - anger ur vilket perspektiv texten berättas.

En mer omfattande lista hittas här.

Navigera med taggar och filter

Men hur ska man hitta rätt i den myllrande värld som fanfiction på internet innefattar? Enligt Charlotta Rosenberg gäller det att veta man är ute efter, och använda sig av de taggar och filter som sidorna erbjuder.

- Redan på en enda sida, under en enda kategori, på ett enda språk kan det finnas hundratusentals berättelser, så det lönar sig att vara ganska specifik. Texterna är noggrant varudeklararade och avslöjar mycket av vad de går ut på.

Texter på fanfiction.net
Bildtext Texter på fanfiction.net.
Bild: Yle/Ylva Perera

Kategorierna och taggarna kan till exempel snäva in hur lång texten ska vara, vilken karaktär man vill läsa om, vilken stämning texten ska ha, och hur explicit erotiken ska vara. Det är också viktigt att texterna är tydliga med om de håller sig kanon (alltså originalverket), eller skapar ett alternativt universum (AU).

Stör det inte läsupplevelsen att veta vad som ska hända?

- Nej, jag tycker det är bra att kunna gå in och välja exakt en sådan berättelse jag vill ha just i den stunden, annars blir man lätt överväldigad av mängden, säger Rosenberg.

Taggar på fanfiction.net.
Bildtext Men hjälp av taggar hittar man exakt en sådan berättelse som man vill läsa just nu.
Bild: Yle/Ylva Perera

Hon menar att det rör sig om en annan sorts läsande än när man läser böcker - då handlar det om helhet, medan fanfictionläsandet är av mer tillfällig karaktär. Det beror delvis på att många av berättelserna är väldigt korta, även om det också finns långa sagas som spänner över hundratals sidor.

Taggarna underlättar också om man är på jakt efter något specifikt inom det erotiska.

Termer på archiveofourown.org
Bild: Yle/Ylva Perera

- Om det är pornografi man är ute efter går det väldigt bra att med hjälp av taggarna hitta berättelser som struntar i bakgrundshistoria och intrig, och istället går rakt på sak, säger Rosenberg.

Explicit utan att bli töntigt

Eftersom vem som helst kan skriva och lägga ut en fanfictionberättelse anonymt finns det i sig ingen garanti för att texterna är välskrivna, men tack vare att de etablerade sidorna har funktioner som gör att läsare kan kommentera och ge betyg åt texterna är det lite lättare att sålla fram guldkornen.

Charlotta Rosenberg tror att det också har betydelse för sexskildringarnas kvalitet.

- Texterna läggs ut kapitel för kapitel i takt med att det skrivs, och skribenterna får genast höra om läsarna tycker att något fungerar eller inte. Dessutom gör säkert anonymiteten att folk vågar skriva friare än de annars skulle göra.

Böckerna "Fan Fiction and Fan Communities in the Age of the Internet" och "The Fan Fiction Studies Reader".
Bildtext Akademisk litteratur om fanfiction.
Bild: Yle/Ylva Perera

Forskaren Joanna Russ har också konstaterat att erotiken i fanfiction utmärker sig genom att den skrivs helt utan kommersiella intressen.

Förstås finns undantag - bokserien Fifty Shades of Grey blev en kommersiell succé efter att först ha publicerats som Twilight-fanfiction, men det hör till ovanligheterna.

- Och det finns definitivt mer välskriven fanfiction än Fifty Shades of Grey, säger Rosenberg.

Filmplansh för Fifty shades of Grey
Bildtext Fifty Shades of Grey började som fanfiction.
Bild: Filmplansh från Finnkino

Hur skulle du karakterisera en bra sexscen?

- Svår fråga! Jag tänker att det ska vara en scen som är trogen karaktärernas personlighet, så att det blir trovärdigt samtidigt som det uppfyller behoven, så att säga. Men det beror ju helt på vad man är ute efter - ska det i första hand vara superupphetsande, eller ska det passa in på karaktärerna?

Termer relaterade till erotik

Slash - Homoerotik.
M/M, F/F - homoerotik med män respektive homoerotik med kvinnor.
Gen - Berättelse som inte behöver innehålla sex eller romantik.
Het - Berättelse med heterosexuella relationer.
Fluff - Söta och icke-ångestladdade berättelser.
Dark, Angst - Mörker och ångest.
Hurt/Comfort - Smärta och tröst.
Ficlet, Flashfic, Oneshot – Olika typer av korta fics.
PWP, Plot, What Plot? Eller Porn Without Plot - Pornografi utan intrig.
NSFW - Not Safe For Work - berättelser du inte vill att folk ska se dig läsa på jobbet.
UST – Unresolved Sexual Tension - Sexuell spänning som inte får något utlopp.
Lemon - Grafisk sexskildring.
MPreg/Male Pregnancy - Berättelser där en manlig karaktär blir gravid.
M (mature), Explicit, NC-17 - Olika graderingar för fics som innehåller sexuellt innehåll.

En mer omfattande lista hittas här.

Finns det scener som är explicita utan att för den skull bli töntiga?

- Absolut, jag har läst många sådana berättelser. Det går bra att vara specifik så länge man inte bryter flödet eller kommer med konstiga ordval.

Är det erotik man är ute efter ska man definitivt söka sig till fanfictionvärlden för det finns hur mycket som helst!

― Charlotta Rosenberg

Fanfiction skrivs på en mängd olika språk, även svenska och finska, men vill man ha ett så brett urval som möjligt lönar det sig att söka sig till det engelskspråkiga fältet.

Så här hittar du bra fanfiction

  • Välj en etablerad sida, till exempel fanfiction.net eller https://archiveofourown.org/.
  • Använd filter och taggar
  • Kolla på fanficens recensioner, kommentarer och favoriter, populariteten ger ofta en hänvisning till hur bra innehållet är
  • Längden på berättelsen kan vara avgörande – korta berättelser är under 1000 ord (endast ett fåtal kapitel), långa kan vara upp till 100 000 ord (20+ kapitel). Långa berättelser är ofta bra om man har tålamod att läsa mycket bakgrundsstory förutom det erotiska – korta fics kan vara väldigt dåligt eller ensidigt skrivna.
  • Om du hittat nåt du gillar, klicka dig vidare på skribentens profil och kolla om hen skrivit flera berättelser, eller vilka som är hens egna favoriter.

Två tips på fanfiction att läsa:

Harry Potter and the Children of the Future
A Cure for Boredom (Sherlock Holmes, mer explicit)