Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kökssvampen kryllar av mikrober - forskare uppmanar att byta svampen varje vecka

Från 2017
En kökssvamp i en diskho.
Bildtext Kökssvampen kan innehålla lika mycket bakterier som ett avföringsprov.
Bild: Mostphotos/Voy

Köket och badrummet är hemmets största bakteriehärdar. Nu har forskare upptäckt att kökssvampen kryllar av mikrober och att de inte försvinner ens i kokande vatten.

Forskarna granskade kökssvampar som samlats i 14 olika tyska kök. Mikroberna markerades med ett fluorescerande färgämne som gjorde att de kunde lokaliseras i svampen med ett 3D-lasermikroskop.

Även om tyskar använder sig av svampar för att diska i stället för diskborstar kan man knappast säga att man i Finland aldrig känt stanken av en kökssvamp eller disktrasa.

Matrester fastnar enkelt i den mjuka svampen, som dessutom ofta är fuktig. Det här gör svampen till ett ypperligt hem för bakterier: i mikroskopet kunde forskarna se att svampen var täckt av bakterier.

Svampen sprider också enkelt bakterier till andra ytor.

Bakteriemängden motsvarar ett avföringsprov

Forskarna räknade att en liten svamp där varje sida är en centimeter stor kryllar av tiotals miljarder bakterier. Som mest påträffades 54 miljarder bakterier i en svamp.

Det är lika mycket bakterier som i ett avföringsprov.

Upp till 118 olika mikrober hittades i svamparna. De mest påträffade bakterierna var sådana som lever på människans hud. Därifrån sprider bakterierna sig enkelt runt om i hemmet.

En handduk som används länge börjar lukta illa på grund av de här bakterierna.

Bland bakterierna i svamparna hittades också bakterier som kan orsaka sjukdomar. Smittorisken för dessa beräknas ändå vara låg och om man smittas är de ändå lätta att behandla.

Tvättförsök kan vara skadliga

I forskningen konstaterades också att svampen inte blir ren om den kokas, värms upp i en mikrovågsugn eller tvättas i tvålvatten.

Försöken att tvätta en svamp kan till och med ha en motsatt effekt. De mest motståndskraftiga bakterierna klarar sig i hetta och tvålvatten och kan ge mer utrymme att sprida sig när andra bakterier dör.

Enligt forskarna kräver detta vidare undersökningar. De uppmanar ändå svampanvändare att byta ut svampen en gång i veckan på grund av bakteriemängden.

Forskningen publicerades i tidningen Scientific Reports.

Originaltext: Yle Uutiset/Anniina Wallius

Diskussion om artikeln