Mässlingsepidemin bara en tidsfråga
Det är inte längre fråga om det blir en epidemi, det är bara en fråga om när. Det finns många mässlingsfall i Europa och finländarna reser mycket, samtidigt som vissa trakter har ett svagt vaccinationsskydd. De fall som upptäckts i Birkaland är bara början.
- Fallen i Birkaland betraktas inte som epidemi, trots att de är flera, säger överläkare Markus Granholm. Han arbetar på barnavdelningen vid Malmska sjukhuset i Jakobstad, där man nu är särskilt bekymrad över mässlingen.
De smittade i Birkaland var vuxna, men vaccinerade som barn. Vaccinet är trots det en fördel, för symptomen blir lindrigare och smittorisken är betydligt reducerad.
Dåligt vaccinskydd i Jakobstadsnejden
Vaccinationstäckningen är svag i de norra delarna av svenska Österbotten. Ca 95 procent av alla barn födda år 2014 i vårt land har fått MPR-vaccinet som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund. Täckningen borde ändå överstiga 95 då mässling smittar mycket lätt. Nu understiger täckningen 95 procent inom 61 hälsovårdsområden i landet.
I Jakobstadsnejden är täckningen alltför låg, mellan 85 och 90 procent. Det finns små områden där täckningen är bara 60 procent.
- För några år sedan var det väldigt många nyfödda som inte vaccinerades,. När de här börjar skolan om ett par år har vi skolklasser där hälften är vaccinerade. Senast då är epidemin här, säger Markus Granholm.
Antivaccinationskampanj i bakgrunden
En antivaccinationskampanj har pågått under många år i Jakobstadsnejden, och resultatet börjar synas småningom.
- Vaccinationsmotståndarna har fått mycket utrymme och de har fått föräldrarna att tro på det, säger Markus Granholm.
Å andra sidan har många föräldrar på senare tid tagit kontakt kring vaccinering, och fler barn har blivit vaccinerade. Tack vare vaccinen har många aldrig behövt uppleva barnsjukdomarna. Följdsjukdomarna kan vara svårt invalidiserande eller leda till döden.
- Jag vill gärna vända mig till mor- och farföräldrarna, de äldre generationerna, som kan berätta om mässlingen för sina barn som nu har barn, säger överläkare Markus Granholm.