Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

David Grönlund gillar bas

Från 2017
Uppdaterad 07.08.2017 06:09.
David Grönlund ligger i gräset. man ser hans ansikte ur fokus eftersom det i förgrunden ligger ett femtontums baselement. Elementet kräver 200 liter lådutrymme.
Bildtext David Grönlund och ett femtontums baselement.
Bild: Yle/ Axel Brink

David Grönlund bor i Sundom med sin familj och har ett intresse som hans familj kanske inte direkt delar med honom. Grönlund gillar bas och har således en subwoofer i nästan varje rum och bil.

David Grönlund bjuder in mig till familjens vardagsrum i Sundom i Vasa. Ett helt normalt vardagsrum med soffa, bord och TV - och två stora sovjettillverkade högtalartorn. De har Grönlund hittat förmånligt på en köp- och säljsida. Han kopplar i sin telefon och öppnar en applikation som spelar upp rena toner i låga frekvenser.

Grönlund ber mig sätta mig i soffan.

- Rummets dimensioner ändrar på ganska mycket, säger Grönlund och spelar upp en ton på 34 hertz.

Det känns som om luften försvinner lite och det trycker mot öronen. Man brukar säga att ett friskt öra kan höra ljudfrekvenser mellan 20 och 20 000 hertz. Ju lägre siffra, desto lägre tonhöjd. Med andra ord ligger 34 hertz på gränsen av vad människan kan höra och ljudet blir mer av en känsla en ett direkt ljud.

Grönlund höjer frekvensen lite.

- Där runt 40 hertz brukar det bli ganska intensivt.

Det som Grönlund letar efter är ett fenomen som han kallar för stående vågor - när rummets dimensioner börjar resonera med den ljudfrekvens som fyller rummet. Vid 32 hertz händer det någonting.

- Nu börjar någonting i rummet skaka, säger Grönlund.

David Grönlund visar också upp hur högtalarens kon ser ut när man spelar upp frekvenser som ligger utanför vad en människa kan höra. Vid 16 hertz kan man nästan med blotta ögat se konen röra sig fram och tillbaka. Det innebär alltså att ljudvågen rör sig med 16 cykler per sekund.

Började med högtalarbyggen

Vi går vidare till en kombinerad garage- och hobbybyggnad som Grönlunds familj också använder som kontor och hemmabio. Det finns förstås en subwoofer i varje rum. Grönlund säger att det kan vara en bra idé att placera sin subwoofer i något av rummets hörn, eftersom det förstärker effekten av den. Det är nämligen svårt för öronen att veta varifrån de låga frekvenserna kommer - de fyller upp rummet på ett helt annat sätt än högre frekvenser.

- Man kan bygga in en subwoofer i en soffa till exempel, säger Grönlund.

Basens roll förändras ofta hos en människa längs med åren, tror Grönlund.

- När man är femton och har en mopedbil så ska basen skaka rutorna tills de nästan spricker. Sedan växer man upp och inser att det finns något man kallar för hifi.

Med andra ord eftersträvar Grönlund i dag ändå en balans i sitt musiklyssnade. En bra bas fyller sin funktion, hörs tydligt men får inte slå över.

Grönlunds basintresse kom via en kurs i hur man bygger högtalare vid Vörå högstadium.

- Jag tror inte att jag helt hade förstått att man skulle bygga en egen högtalare under kursen, men jag lyckades och sedan dess har jag varit fast, säger Grönlund.

Många av Grönlunds högtalare och baslådor har han byggt själv, och många gånger modifierar han högtalare han hittar på loppisar och köp- och säljsidor. I familjens båda bilar han byggt in subwoofers som han dålt bakom säten och under paneler.

Följande projekt kommer att bli att tillverka en låda för ett baselement på 15 tum, alltså nästan 40 centimeters diameter.

- Problemet är bara att den kommer att kräva en låda med en volym på 200 liter, säger Grönlund.

Fantaster i Österbotten: David Grönlund gillar bas

14:30

Vill du vara med, eller känner du någon som passar i sommarserien Fantaster i Österbotten? Vi söker dig som är en riktig fantast inom ett ämne.
Du kanske har en specialkunskap utöver det vanliga på ett visst område eller en unik samling av någonting. En del skulle kanske säga att du är litet av en nörd, men vi väljer att kalla dig en fantast.

Vi kommer att presentera fantaster i Österbotten under åtta onsdagar mellan klockan 9 och 10 på Yle Vega.

Kontakta oss per e-post osterbotten@yle.fi eller via vår Facebook-sida Yle Österbotten och berätta varför du är en riktig fantast så kanske vi väljer att intervjua dig. Det går också att ringa 06-229 8547.