Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Turismen i Kvarkens skärgård kunde växa

Från 2017
Granösunds fiskeläge, ett hembygdsmuseum på Replot.
Bildtext Granösunds fiskeläge, ett hembygdsmuseum på Replot.
Bild: Yle/Filip Stén

På lördagen firades Skärgårdsdagen i Replot-Björkö skärgård. Då höll alla de tre museerna i skärgården öppet. Sommaren har varit bra, säger ordföranden för Replot skärgårds hembygdsförening Ulrica Vestergård-Denward.

- Jag tycker vi har haft riktigt lämpligt med folk här. Våra hantverkarkvällar har varit rätt välbesökta.

Hon poängterar att mängderna med besökare kanske inte är så stora, men de som kommer är desto mer engagerade.

Granösunds fiskeläge ligger invid Bullerås i närheten av Södra Vallgrund på Replotlandet. Museet består av en grupp byggnader som under årens lopp flyttats till platsen; några båthus, en fiskarbastu, något uthus och så förstås Svennas stuga som är något av huvudbyggnaden på området.

Ulrika Vestergård-Denward i ett båthus vid granösunds fiskeläge.
Bildtext Ulrika Vestergård-Denward.
Bild: Yle/Filip Stén

Museet visar prov på hur livet i en skärgårdsby kunde se ut för ungefär hundra år sedan. Då var fisket den primära inkomstkällan och männen kunde vara borta på fiskefärder långa tider.

- Vi vill inte bara visa båtar utan också visa hur det såg ut hemma, säger Vestergård-Denward.

Museet drivs helt med ideella krafter. Publikströmmarna är som sagt inte stora, men man gör heller inte det här för pengarnas skull, säger Ulrika Vestergård-Denward.

- Det är både roligt och utmanande. Man ser potential i allt möjligt, emn utmaningen blir att hålla balansen mellan att göra bra och ah roligt samtidigt - för ideellt arbete ska vara roligt.

Kaj Nykvist binder nät vid Granösunds fiskeläge.
Bildtext Kaj Nykvist monterar nät.
Bild: Yle/Filip Stén

Turismen i Kvarkens världsnaturarv och hur den borde utvecklas är ett ämne som återkommer med jämna mellanrum. Om turismen skulle öka så skulle det också innebära mer jobb på till exempel Granösunds fiskeläge.

- Det finns utrymme för mer turism, och det finns potential, särskilt i form av upplevelseturism med fokus på lugn och ro - det behöver också vi i skärgården, säger Vestergård-Denward.

- Det är så lätt att bli hemmablind.

Diskussion om artikeln