Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sveriges superjunior historiskt ung VM-finalist efter nervöst kval: ”Jag åldrades med några år”

Från 2017
Armand Duplantis, VM 2017.
Bildtext Armand Duplantis överkom sin nervositet i mästerskapsdebuten.
Bild: Bildbyrån / All Over Press

Armand Duplantis gjorde historia i stavkvalet i friidrotts-VM i London. 17-åringen blev den yngsta manliga finalisten i en teknikgrensfinal i VM-historien – efter många om och men.

– Jag är inte så nervös ännu, men fjärilarna kommer nog att dyka upp i nåt skede.

När Yle Sporten träffade den halvamerikanska svensken Armand Duplantis inför det första seniormästerskapet vågade han inte ännu lova finalplats.

Och visst blev det nervöst.

Duplantis gick in i kvalet som världstrea med det personliga rekordet 590, men stötte genast på bekymmer. Kanske var det fjärilarna som flög omkring, då Duplantis rev sina två första försök på ingångshöjden 530.

Det tredje lyckades – men problemen slutade inte där. Han rev en gång också på både 545 och 560, och var tvungen att klara 570 för att avancera.

Yngsta genom tiderna

Det första försöket blev en genomlöpning, det andra rev han – och inför det tredje var han utanför final. Där kom sedan fullträffen. Duplantis överskred 570 och skrek ut sin glädje.

– Kval är alltid otroligt nervösa tillställningar. Det var mycket stress, mycket misstag och helt enkelt mycket som inte gick som jag velat, men jag är i final så kan väl inte klaga alltför mycket.

– På en skala från 1 till 10 var min nervositet definitivt 10. Jag tror jag åldrades några år på kuppen – vilket väl i och för sig är helt okej för mig, skrattar han lättad efter kvalet.

Armand Duplantis, VM 2017.
Bild: Bildbyrån / All Over Press

Med sina 17 år och 269 dagar är Armand Duplantis den yngsta manliga idrottaren att ta sig till final i en teknikgren i VM-sammanhang.

Lavillenie hjälpte

Under kvalets gång pratade han upprepade gånger med världsrekordmannen Renaud Lavillenie, som gjorde sitt bästa för att lugna ner sin unga utmanare.

– Han sa att jag skulle försöka slappna av och köra mitt eget race. Han kom med flera värdefulla råd, som säkert hjälpte mig över 570 i sista.

– Hoppningen kändes egentligen inte bra i något skede, jag försökte för mycket och glömde bort hur jag gjort hela säsongen. Nu gäller det bara att slappna av och hitta rätt igen.

”Drömmer om medalj”

I finalen går Duplantis in som utmanare bakom Lavillenie och de två andra huvudfavoriterna Piotr Lisek och Sam Kendricks. Finalen avgörs på tisdag kväll.

– Det blir definitivt enklare då. Nu har jag testat hur det är att tävla i ett stort mästerskap, jag vet hur allt funkar, så det blir lättare att återvända till stadion.

– Det känns riktigt bra just nu, men jag har ingen tid att fira, nu ska jag göra mig redo för finalen. Jag drömmer fortfarande om medalj.

Norges stora hopp enkelt vidare

På herrarnas 400 meter tog sig Norges största medaljhopp Karsten Warholm utan större stress vidare till semifinalskedet. 21-åringen tog tidigt ledningen i sitt försöksheat och kontrollerade loppet.

På slutet bevakade han sin plats i toppkvartetten, som gav direkt avancemang. Warholm var tvåa i heatets slutresultat med tiden 49,50.

– Det gick väldigt bra. Den första starten handlar alltid om att göra så lite som möjligt, att spara energi. Därför lät jag bli att accelerera på upploppet. Allting funkade som planerat, säger Warholm.

Karsten Warholm, VM 2017.
Bildtext Warholm outsiderkort i medaljstriden.
Bild: All Over Press

Den färska U23-Europamästaren har förbättrat sitt norska rekord med 24 hundradelar i sommar till 48,25, vilket berättigar till en sjätte plats i världsstatistiken.

Av dem framför sig fick Quincy Downing inte plats i USA:s lag till London, medan världsettan Kyron McMaster från Brittiska Jungfruöarna diskvalificerades på grund av banbrott och är därmed ute ur medaljkampen.

– Jag har alltid stora mål, men det är samma med dem som med drömmar. Du kan drömma allt du vill, men i slutändan måste du ändå göra jobbet som krävs för att nå dem. Och det hoppas jag göra här, säger Warholm.

Diskussion om artikeln