Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Världens topp-DJ:ar maskerar sig - varför?

Från 2017
Uppdaterad 08.08.2017 09:32.
Den norsk-brittiska artisten och DJ:n Alan Walker sitter iklädd svart huvtröja och en rånarluva som täcker nedre delen av ansiktet.
Bildtext Alan Walker vill kunna köpa mjölk ifred.
Bild: Yle/Tommy Nordlund

De franska legendarerna Daft Punk må vara originalet - men den nya generationens musikproducenter gör också ansiktsmasken till sin grej. Är det anonymitet de vill åt, eller är det genomtänkt imagebyggande? Vi träffade den norska maskerade DJ-sensationen Alan Walker på Weekend Festival.

Aldrig mer Weekend Festival. Kanadas största stjärna på den elektroniska musikscenen just nu, Deadmau5, surnade till under sitt Finlandsbesök i helgen, efter att arrangörerna gått ut på Facebook och sagt att han var på dåligt humör.

Stenattack mot mus-DJ:n

Det är i och för sig inget ovanligt att Joel Zimmerman, som han egentligen heter, låter piskan vina på sitt Twitterkonto - det är snarare ett kännetecken för honom som artist. Inte hjälpte det heller att han, som han själv berättade, träffats av en knytnävsstor sten i bröstet i slutet av sin spelning.

"Finland är bättre än så här", meddelade Zimmerman. Han säger sig gärna komma tillbaka, men tänker aldrig sätta sin fot på Weekend Festivals scen igen.

Det gigantiska mushuvudet har talat. För det är Deadmau5 främsta kännetecken. Han uppträder aldrig utan att täcka sitt ansikte.

Zimmerman är mindre nogräknad än andra maskerade musiker när det gäller att bevara sin identitet hemlig. Tvärtom visar han sig offentligt utan sin musmask, förutom på scenen då.

Upprörda känslor över avslöjanden

Annat är det med Daft Punk och deras robothjälmar. En del fans uttryckte besvikelse då bilder på de båda medlemmarna - utan sitt kamouflage - cirkulerade på nätet för några år sedan.

På årets Weekend Festival i Helsingfors, årets avgjort viktigaste veckoslut för fans av elektronisk dansmusik, gick det att se fler tecken på att maskeringstrenden håller i sig.

Den amerikanska artisten Marshmello uppträder iklädd helvitt och med huvudet täckt av en mask som ska föreställa en stor, vit godisbit.
Bildtext Är det en hink? Eller en lampskärm? Nej, Marshmellos maskering ska nog föreställa just en marshmallow.
Bild: Yle/Tommy Nordlund

Godishuvud sätter igång fantasin

Amerikanska Marshmello har gjort något av en raketkarriär med sina smått galna mixar av musik på scenen. På årets festival kunde man höra honom friskt blanda Bon Jovi och Vengaboys med nyare låtar.

Det som ingen riktigt vet är vem han egentligen är, där under godis-hjälmen. För något år sedan skrev vissa musiksajter att Marshmellos identitet råkat röjas av en vän som ville gratulera honom på födelsedagen. Det skulle i så fall röra sig om amerikanska Chris Comstock, också känd under artistnamnet Dotcom.

Sedan dog spekulationerna ut, mer eller mindre.

Fansen kopierar sina idoler

Fansen verkar inte ha något emot lite mystik kring sina musikhjältar.

Under fredagen på årets Weekend syntes mer och mindre kreativa tolkningar av marshmallow-masken. Kanske tillför maskeringarna tvärtom något i relationen mellan fans och idoler. Det finns något att spekulera och tvista om, och samtidigt riktas mer fokus mot musiken och mindre på personerna bakom.

Två besökare på Weekend Festival trivs i solskenet. Den ena har klätt sig helt i vitt, precis som idolen Marshmello.
Bildtext Marshmello hade en del kloner ute bland publiken på årets Weekend Festival.
Bild: Yle/Tommy Nordlund

En ny Darth Vader

Vi träffar ännu en av de maskerade musikerna bakom scenen på årets festival.

Alan Walker fyller snart 20 men är redan ett av de större namnen på den elektroniska scenen. Han blev tidigt något av en datornörd, började designa grafik och lärde sig göra musik genom att titta på Youtube-videor. Nu turnerar han världen runt som DJ.

Tre kvinnliga besökare av Weekend-festivalen i Helsingfors sträcker upp sina händer i luften samtidigt som de dansar nära strandkanten. Bakom syns havet och båtar som lagt till invid festivalområdet.
Bildtext Inget dåligt ställe att dansa på - invid strandbrynet på Weekend i Helsingfors.
Bild: Yle/Tommy Nordlund

Och så har vi det där med maskeringen då. Walker kör med sin egen lätta variant, om han inte gjorde musik så skulle han åtminstone ha kläderna för att göra karriär som bankrånare.

Men varför täcker han halva sitt ansikte?

- Masken har gjort väldigt mycket för att jag ska kunna hålla mig ganska privat. Jag har pushat den offentliga Alan Walker väldigt hårt på sociala medier, men mitt ansikte finns ändå på bild därute.

Masken skapar gemenskap

Han säger att det egentligen inte handlar så mycket om att förbli anonym.

- Att jag maskerar mig symboliserar mer att alla kan vara Alan Walker. Jag tycker det är en väldigt positiv symbol och image att ha. Men samtidigt gör det ju att jag kan köpa mjölk till kaffet i butiken eller hänga i centrum med mina kompisar, som mig själv.

- All framgång har inte påverkat mina vänner och min familj så mycket, även om mitt liv blivit så intensivt. En del av det tror jag har att göra med att jag kört lite på att behålla min anonymitet på sociala medier, och i vanlig media också, säger han.

I en mask-kamp mellan honom, Marshmello och Deadmau5 menar Walker att de två andra har en gladare image, inte minst på grund av att deras masker pryds av breda leenden. Själv har han en mörkare framtoning - en ny Darth Vader, säger han skämtsamt.

- Jag antar att jag ser farligast ut av oss tre, skrattar Alan Walker.

För snygga för mask

Att maskera sig är inte vägen framåt för alla nya producenter, långt ifrån.

Den framgångsrika nederländska trap-duon Yellowclaw, som också uppträdde på Weekend, har inga planer på att täcka sina ansikten på scen.

Den nederländska DJ-duon Yellowclaw sitter i mörka kläder och solglasögon. Mellan dem syns en plastväxt.
Bildtext Yellowclaw nöjer sig med solglasögon.
Bild: Yle/Tommy Nordlund

Däremot är de bekanta med trenden, men förhåller sig till den med humor.

- Jag försökte övertala Jim att bära en mask, för det skulle betyda fler sålda skivor, men han gick inte med på det, säger Nizzle.

- Vårt skivbolag säger att våra ansikten är vår största fördel. Vi är inte så bra DJ:ar eller producenter, men vi är ganska snygga. Nä, jag skulle inte vilja sätta något ämbar på huvudet, det ser otroligt obekvämt ut, säger Jim.

Människor vill sugas in i upplevelsen

Amerikanska producentkollektivet Cheat Codes resonerar i liknande banor, när vi träffar dem inför spelningen på Weekend. Det blir ingen maskering för deras del, men de förstår fenomenet.

De tre amerikanska producenterna Cheat Codes poserar, de bär keps respektive beanie, en gör V-tecknet med vänsterhanden.
Bildtext Cheat Codes sträcker sig till att hylla sina maskerade vänner.
Bild: Yle/Tommy Nordlund

- Vi har en vän som snart släpper sin första musik. Det kommer bli så grymt bra. Vi kan inte säga vem det är, men hon kommer att dölja sitt ansikte bakom en kaninmask. Det är lite Playboy över det, säger de.

- Jag tror att en stor del av det handlar om att du som publik vill kunna sugas in i en större upplevelse. Så när det står en stor marshmallow på scenen och spelar så känns det som en låtsasvärld. Folk vill ha lite fantasieggande saker.

De tre producenterna återkommer till tanken om att det är ett medvetet drag att låta publiken spekulera om vem artisten egentligen är.

- Det finns något spännande över att inte veta vad som döljer sig bakom masken. Människor målar upp sina egna bilder i sina huvuden. Det är ganska coolt, säger Cheat Codes.

Artikeln uppdaterad 8.8.2017 kl 09.32: Ett par citat av Cheat Codes hade tillskrivits Yellowclaw.

Diskussion om artikeln