Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Buandet fortsatte på prispallen – expert: ”Främmande till tanken”

Från 2017
Uppdaterad 06.08.2017 21:36.
Programmet är inte längre tillgängligt

Även om man ogillar en idrottare är det inte schysst att bua, anser Yle Sportens Mikael Ylöstalo om behandlingen Justin Gatlin varit tvungen att utstå i friidrotts-VM i London.

Spridda applåder, men även en hel del burop.

Londonpubliken fortsatte visa sina avsky gentemot Justin Gatlin när tättrion från herrarnas 100 meter tilldelades sina medaljer på söndagskvällen.

Bronsmannen Usain Bolt, som lämnar mästerskapsarenorna efter London, fick som väntat det största jublet, tvåan Christian Coleman artiga applåder och Gatlin lite av allt.

Ovanligt inom friidrott

Åskådarnas beteende har väckt mycket debatt under det senaste dygnet. Vissa anser att Gatlin blir orättvist behandlad, andra förstår till fullo publikens reaktioner mot amerikanen som har en dopningsbakgrund.

Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo, själv OS-löpare i tiderna, förespråkar inte burop på friidrottsarenor.

– Jag förstår inte riktigt varför man från publikens sida gjort det så våldsamt klart och tydligt att man är emot nån, säger Ylöstalo.

– Oftast stöder och hurrar man den man gillar, men att bua åt folk är inte normalt på friidrottsplaner och jag känner mig lite främmande till tanken.

Superhjältekulten

Gatlin konstaterade själv efter segern att en del av buropen antagligen beror på den uppbyggda rivaliteten mellan honom och den stora publikfavoriten och sprintlegendaren Bolt.

– Det hänger ihop med den här superhjältekulten kring Usain Bolt, vilket gör att det behövs en motpol till den här enormt hyllade idrottaren, menar Ylöstalo.

– Nu är det Gatlin som hamnat ut för den här sura gallan som folk ibland känner att de måste få spy på nån.

Under OS i Rio de Janeiro förra sommaren buade hemmapubliken ut stavstjärnan Renaud Lavillenie, vilket allmänt dömdes i friidrottskretsar världen över.

”Inte schysst”

Röster har höjts för att det internationella regelverket borde förändras, så att idrottare som Gatlin – som testat positivt flera gånger – stängs av för livstid.

Ylöstalo påminner ändå om att man inte kan belasta Gatlin för detta – han tävlar eftersom han tilläts tävla.

– I och med att man får komma tillbaka efter en avstängning tycker jag man ska låta alla tävla på samma villkor, konstaterar han.

– Man behöver ju inte stiga upp och hurra och ge stående ovationer för idrottare man inte uppskattar, men att bua tycker jag inte är schysst.