Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA och Sydkorea överens om att Nordkorea är ett ”växande och allvarligt hot”

Från 2017
Uppdaterad 07.08.2017 06:58.
Kim Jong-Un sade att raketmotortestet var ett historiskt genombrott som kommer att kallas "revolutionen den 18 mars"
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-un i mars i år.
Bild: EPA/KCNA

Ländernas presidenter diskuterade Nordkorea i telefon. Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån Yonhap att Nordkorea inte tycker att Sydkorea uppriktigt försöker förbättra relationen mellan länderna.

USA:s president Donald Trump och Sydkoreas Moon Jae-in var under sitt samtal om Nordkorea överens om att landet utgör ett växande och allvarligt hot mot USA, Sydkorea, Japan och de flesta andra länderna i världen.

Presidenterna lovade att till fullo implementera alla sanktioner mot Nordkorea och uppmuntra alla andra länder att göra det samma.

FN:s säkerhetsråd antog förra veckan enhälligt en ny resolution om sanktioner mot Nordkorea. På grund av sanktionerna förväntas Nordkorea gå miste om en tredjedel av sina exportintäkter som totalt uppgår till tre miljarder dollar per år.

Målet med sanktionerna är att få Nordkorea att avveckla sitt kärnvapenprogram.

Sydkoreas president Moon Jae-in diskuterar med president Donald Trump över telefon.
Bildtext Moon Jae-in och Donald Trump diskuterade en timme i telefon.
Bild: YONHAP

Nordkorea tvivlar på uppriktigheten

Sydkorea har försiktigt försökt förbättra relationen till Nordkorea. Landets idrottsminister Do Jong-hwan har exempelvis föreslagit att OS 2018 delvis ska ordnas i Nordkorea.

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap tycker Nordkorea att försöken att förbättra relationen mellan länderna inte är uppriktiga.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho träffade Sydkoreas Kan Kyung-wha i förbifarten i söndags, vid sidan av ett säkerhetsforum i Manila som ordnas av samarbetsorganisationen Asean.

Kan lär ha uppmanat Ri att acceptera Seouls erbjudande om att diskutera hur länderna kunde minska spänningarna på halvön.

- Med tanke på syds försök att tillsammans med USA öka på trycket mot nord saknar liknande förslag uppriktighet, svarade Ri enligt en anonym källa.

Nordkoreas utrikesminster Ri Yong-ho (i mitten) poserar för en bild under den Sydostasiatiska samarbetsorganisationen Aseans möte i Manila. Längst till vänster ses Federica Mogherini, EU:s höga representant för säkerhetsfrågor och utrikespolitik.
Bildtext Nordkoreas utrikesminster Ri Yong-ho (i mitten) poserar för en bild under den Sydostasiatiska samarbetsorganisationen Aseans möte i Manila. Längst till vänster ses Federica Mogherini, EU:s höga representant för säkerhetsfrågor och utrikespolitik.
Bild: YONHAP

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har också uttalat sig om situationen på Koreahalvön under mötet i Manila.

Tillerson säger att omröstningen i FN:s säkerhetsråd visar att världen står enad i försöken att få Nordkorea att ge upp sitt kärnvapenprogram.

- Om Nordkorea skulle upphöra med sina robottester vore det den bästa signalen på att landet är redo att förhandla, menar Tillerson.

På sistone har Nordkorea genomfört flera robotuppskjutningar. Tillerson angav ändå inte hur länge Nordkorea måst avhålla sig från nya testuppskjutningar för att USA ska inleda förhandlingar.

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln