Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea ryter till om nya FN-sanktioner: Våldsam kränkning av vår suveränitet

Från 2017
Uppdaterad 07.08.2017 13:39.
Ett odaterat nordkoreanskt fotografi av en träffsäkrare typ av kortdistansmissiler som kan avfyras från rörliga avfyringsramper
Bildtext FN:s säkerhetsråd införde nya sanktioner efter att Nordkorea hade utfört flera test med nya medel- och långdistansmissiler i år
Bild: EPA/KCNA

Nordkorea fördömer i skarpa ordalag FN:s nya sanktioner som säkerhetsrådet införde under veckoslutet.

- Sanktionerna utgör en våldsam kränkning av vår suveränitet, säger Pyongyang i sitt första uttalande om beslutet som var enhälligt.

Nordkorea säger också att det vägrar att förhandla om sina kärnvapen så länge som det hotas av USA.

- Vi kommer inte att lägga vår nukleära avskräckning på förhandlingsbordet och kommer aldrig att ta ett enda steg tillbaka, försäkrar man i uttalandet via landets officiella nyhetsbyrå KCNA.

Nordkoreanerna hotade USA med tuffa, odefinierade motåtgärder eftersom det var amerikanerna som skrev sanktionsresolutionen som också antogs av grannländerna Ryssland och Kina.

- Det finns inget större misstag än om USA tror att det är säkert på andra sidan havet, skriver KCNA.

- Vi kommer att hämnas tusenfalt, tillade nyhetsbyrån utan att nämna hur.

Livsviktig mineralexport

De nya sanktionerna riktas främst mot Nordkoreas livsviktiga mineralexport och avsikten är att skära ner det isolerade landets exportintäkter med en tredjedel.

Största delen av mineralexporten går till bundsförvanten Kina som i åratal har urholkat FN-sanktioner på olika sätt.

När Kina tidigare i år skar ner på importen av stenkol från Nordkorea enligt FN-beslut så trappades importen av järnmalm samtidigt upp.

I den nya sanktionsresolutionen förbjuds även största delen av Nordkoreas export av järnmalm och det återstår att se hur Kina agerar i fortsättningen.

Kina har officiellt uppmanat Nordkorea att "ta sitt förnuft till fånga", men länderna har djupa historiska band, särskilt ekonomiska och militära. Det bor dessutom flera miljoner etniska koreaner i välbärgade nordöstra Kina.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho(i mitten) deltar som bäst i en regional säkerhetskonferens i Manila, Filippinerna
Bildtext Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho(i mitten) deltar som bäst i en regional säkerhetskonferens i Manila, Filippinerna
Bild: EPA/YONHAP

Frenetisk asiatisk diplomati

Nordkorea har trots sitt färska uttalande hållit dörrarna öppna för diplomati under det pågående regionala mötet i Manila som har sammankallats av de sydostasiatiska ländernas samarbetsorganisation Asean.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho träffade bland andra sin sydkoreanska kollega Kan Kyung-Wha under en galamiddag på söndag kväll.

Kan uppmanade sin nordkoreanska kollega att acceptera Seouls erbjudande om en ny dialog mellan länderna.

Ri lär ha svarat att erbjudandet inte framstår som uppriktigt med tanke på Sydkoreas försök att tillsammans med USA utöva tryck på Nordkorea.

Kinas utrikesminister Wang Yi hoppades att Syd- och Nordkorea kan närma sig varandra igen för att trappa ner spänningen på den koreanska halvön.

- Vi stöder Sydkoreas positiva förslag och vi hoppas att de återupptar förhandlingar inom kort, sade Wang.

Wang försäkrade att Kina kommer att se till att sanktionerna efterföljs, men att de inte får hindra humanitär hjälp eller lagligt samarbete med Nordkorea.

Diskussion om artikeln