"Vem som helst kan börja springa"
Michel Schmidt har haft intresse för maraton i över 25 år. Nu börjar farten sakta in, men han vill ännu sprida den glädje han fått ut av att dra på sig träningskläderna och ge sig ut på löparbanorna.
När vi träffar honom har Michel Schmidt redan hunnit springa i en dryg halvtimme i idrottsparken i Kokon. Han ska springa Helsinki City Marathon om en dryg vecka, men stressar inte så mycket med förberedelserna.
– Maraton är en trevlig sport på det sättet att man får tillbaka precis det man har satt in i sporten. Om man har sprungit många kilometer redan tidigare, så klarar man av det utan att få det speciellt jobbigt.
Den sista veckan innan loppet springer han i stället mindre än normalt för att låta kroppen återhämta sig och koncentrerar sig på att inte bli nervös.
– Jag satsar på att njuta av det här loppet. Jag har aldrig sprungit Helsinki City Marathon tidigare och så länge jag springer lite fortare än vad jag brukar göra på träning så är jag nöjd.
Mångårigt intresse
Michel Schmidt fattade tycke för långdistanslöpning tidigt i livet och han sprang sitt första maratonlopp när han var i 20-års åldern. Många år senare sprider han sin passion för löpgrenen vidare i form av maratonkurser vid Borgå gymnasium tillsammans med Fredrik Karlsson.
– Kursen har varit otroligt populär, det är väldigt många deltagare varje år. I höst blir det sjätte gången kursen ordnas, säger Schmidt.
I kursen ingår både teoretiska lektioner och övningslänkar. Så stor fokus på löpteknik finns ändå inte.
– Teknik talar vi egentligen inte alls. För unga sportiga människor är det viktigare att tänka på att springa avslappnat och naturlig.
Han säger också att det viktigaste inte är att de genast ska bli ivriga löpare.
– Livet kommer ofta emot och man hinner inte satsa på löpningen, men vi vill att kursen ska ge deltagarna de verktyg som behövs för att när som helt senare i livet sätta igång.
Kursens slutmål är en resa till Wien och ett halvmaraton eller ett fullskaligt maratonlopp.
– Jag rekommenderar ett halvmaraton, men varje år har vi nog några som kör på ett helt maraton. För en gymnasieelev är en kurs tillräckligt med tid för att förbereda sig på det, om man är lite äldre så kan det bli svårare, säger Schmidt.
Vilka tips skulle du ge till någon som är intresserad att börja med långdistanslöpning men som har svårt att komma igång?
– Man måste alltid vara ärlig med sig själv och veta vad ens egen motivation är. Så länge man vet det och inte tänker på yttre faktorer så klarar man nog av att satsa på det.
Han säger också att det är viktigt att inte börja för hårt.
– Det är helt okej att promenera hela passet om det så behövs, man behöver inte ge sig ut med hög fart redan från början. Sedan bygger man upp det vartefter med lite mer löpning. Om man börjar försiktigt kan vem som helst börja springa.
– Sist men inte minst är det viktigt att göra löpandet till en rutin. Börja redan från början springa varannan dag så ordnar det sig!