Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tusentals kilo förädlade holländska ägg har importerats till Finland

Från 2017
Ägg förstörs på en farm i Onstwedde, Nederländerna. Äggen kastas i en container av den nederländska livsmedelsmyndigheten den 3 augusti.
Bild: EPA/PATRICK HUISMAN

Finland har importerat förädlade äggprodukter från Nederländerna, som är mitt inne i en äggskandal. Produkterna har främst använts av livsmedelsindustrin.

Enligt Tullen handlar det om bland annat torkad äggula, äggalbumin och torkat fågelägg.

Miljontals ägg har dragits bort från försäljning i Centraleuropa efter att nederländska hönsägg visat sig innehålla insektsgiftet fipronil. Fipronilet kan skada det centrala nervsystemet och levern, och får inte användas på produktionsdjur. Däremot används fipronil för att bekämpa loppor hos katter och hundar.

"Mängderna är små"

De nederländska förädlade äggprodukterna har sannolikt använts av livsmedelsindustrin i Finland, säger man på livsmedelssäkerhetsverket Evira.

- Om de här produkterna skulle innehålla fipronil, handlar det enligt våra beräkningar om mycket små mängder, säger livsmedelssäkerhetschef Leena Räsänen.

De borde inte utgöra någon risk, enligt Räsänen, men Evira ska trots det göra mätningar.

Vi ska utreda om de här produkterna innehåller fipronil och om halterna är sådana att de orsakar fara för konsumenterna.

― Leena Räsänen

Hittills i år har 8 000 kilo äggalbumin och 1 800 kilo torkat ägg importerats till Finland från Nederländerna. Fjolårsstatistiken visar på 7 000 kilo äggalbumin och ungefär 1 200 kilo torkad äggula.

Tullen kunde redan förra veckan slå fast att inga nederländska ägg med skal har importerats till Finland.

Enligt Evira används inget fipronil vid de finländska hönsgårdarna.

Artikeln är baserad på Riikka Nurmis artikel för Yle Uutiset.

Diskussion om artikeln