Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stort internationellt intresse för Villa Elba i Karleby

Från 2017
Villa Elba i Karleby.
Bildtext Villa Elba i Karleby.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Villa Elba är det enda ungdomscentret i landet som har fått kvalitetsstämpeln Quality label for European Youth Center av Europeiska rådet. Nu har intresset ökat enormt.

Villa Elba satsar speciellt på internationellt ungdomsarbete och natur och miljö, ett koncept som har visat sig vara lyckat, säger vd Catarina Silvander.

- Att vi fick kvalitetsstämpel beror nog på att vi har en bra verksamhet som uppfyller kriterierna, säger Silvander.

Goda kontakter till ministerier och andra instanser är också ett plus. Efter kvalitetsstämpeln har intresset för centret ökat enormt.

Villa Elba får ofta besök från utlandet av verksamma inom ungdomssektorn. När Svenska Yle var på besök fanns där en grupp från Ukraina som bekantade sig med finländsk ungdomsverksamhet.

De nationella ungdomscentren i Finland är tio till antalet. EU introducerade ungdomscentren på 1970-talet för att stärka internationellt ungdomsutbyte inom EU.

Finland startade upp center under 1980-talet, redan före EU-medlemskapet. De finansieras av undervisnings- och kulturministeriet, främst med tipsmedel.

Internationalisering en ledstjärna

Villa Elba har verkat sedan 1991. Under den här tiden har man med hjälp av EU:s stöd organiserat ungdomsprojekt, där ungdomar har kommit i kontakt med andra ungdomar från olika delar av Europa och världen. Internationalisering ökar det mellankulturella kunnandet och utvecklar färdigheter att verka i en global värld.

Pedagogie magister Marija Ratkovic från Belgrad i Serbien arbetar under nio månader vid Villa Elba.

- Jag tycker om att arbeta med ungdomar. Jag har jobbat med internationella grupper och finländska barn som har kommit på läger. Jag jobbar också i skolor här i Karleby, hjälper lärarna och undervisar själv i engelska.

Och kulturskillnader finns förstås.

- Jag gillar arbetet, men det är en långsammare rytm här. Ibland kan jag ha en känsla av att det är oorganiserat. Men allt fungerar ändå, så det kanske inte är så dumt i alla fall. I Belgrad rusar vi kanske på i onödan.

Social tillväxt viktigt

Seija Astala är kulturråd vid undervisningsministeriet. Hon ser att det är viktigt att stöda de unga i deras personliga utveckling.

- Ungdomarna behöver stärkas i sin sociala tillväxt, men var och en behöver finna sin egen väg. Också kommunernas ungdomsarbete är viktigt, liksom uppsökande arbete och ungdomsverkstäder, säger Astala.

Man talar ibland om att våra finländska ungdomar har det svårt och mår dåligt, stämmer det?

- De problem som våra ungdomar har finns också i andra länder. Och vi ska komma ihåg att i Sydeuropa är ungdomsarbetslösheten svårare än här.

De nya EU-länderna från öst har varit mycket intresserade av finländskt ungdomsarbete. Internationalism, tolerans och individuell utveckling är viktiga värderingar i ungdomsarbetet.

- Det här är kanske rätt nytt i östra Europa, men de är väldigt nyfikna, säger vd Catarina Silvander.

Diskussion om artikeln