Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frustrerad krigsförbrytaråklagare lämnar Syrienkommissionen: Den gör ingenting!

Från 2017
Uppdaterad 07.08.2017 14:54.
Carla Del Ponte
Bildtext Den förre schweiziska chefsåklagaren Carla Del Ponte blev världsberömd som chefsåklagre för FN-tribunelaren för Jugoslavien och Rwanda
Bild: EPA / SALVATORE DI NOLFI

Den kända krigsförbrytaråklagaren Carla Del Ponte har beslutat att lämna FN:s kommission som utreder krigsförbrytelser och brott mot de mänskliga rättigheterna i Syrien.

Del Ponte som bland annat har varit chefsåklagare för de Internationella krigsförbrytartribunalerna för Jugoslavien och Rwanda, säger att hon är frustrerad över kommissionens arbete.

- Jag kan inte längre vara med i den här kommissionen som inte gör någonting, säger Del Ponte.

Hon berättar att hon har gett upp och att hon redan har skrivit sitt avskedsbrev, som hon ska skicka inom de närmaste dagarna.

Bildades år 2011

Kommissionens två kvarvarande medlemmar, Paulo Pinheiro and Karen AbuZayd, som hörde om Del Pontes beslut för flera veckor sedan önskar henne lycka till.

Hon kommer att delta i kommissionens möte ännu en gång, i september men därefter är uppdraget slut för hennes del.

FN:s utredningskommission för Syrien grundades år 2011 några månader efter att kriget bröt ut.

Avsikten var att bokföra och utreda människorättsbrott och att göra upp en lista över skyldiga.

Värre än Rwanda och Jugoslavien

- I början fanns det de goda och de onda - oppositionen som de goda och regeringen i de ondas roll. Men nu är alla onda, säger Carla Del Ponte.

- Assadregeringen har begått förfärliga brott mot mänskligheten och har använt kemiska vapen. Och oppositionen utgörs nu av extremister och terrorister.

Del Ponte säger att hon inte sett den här graden av grymheter ens i Rwanda eller i forna Jugoslavien, som hon tidigare har haft att göra med som åklagare.

- Vi trodde att det internationella samfundet hade lärt sig av Rwanda. Men nej, de har inte lärt sig något, klagar Del Ponte som numera arbetar som Schweiz ambassadör i Argentina.

Hon var högste åklagare i Schweiz innan hon inledde sin karriär i FN-tribunalerna.

Blockeras av FN:s säkerhetsråd

Del Ponte och utredningskommissionen har upprepade gånger krävt att FN:s säkerhetsråd hänför krigsförbrytelser i Syrien till Internationella brottmålsdomstolen.

Del Ponte säger att kommissionen saknar politiskt stöd och att den har utnyttjats som en ursäkt för att inte göra något.

Det är särskilt länder med vetorätt i FN som Kina och Ryssland, som har hindrat kommissionen från att utföra sitt arbete, klagar Del Ponte.

I fredags klagade kommissionen över att det internationella samfundet inte har reagerat över IS folkmord på den jazidiska minoriteten i Irak.

Källor: Afp, Blick, Reuters, Guardian, Yle