Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minister Lintilä kräver ytterligare utredning av Finnair

Från 2017
Finnairs Airbus plan av typen A350 XWB under flygshowen i Helsingfors i juni 2017.
Bild: Lehtikuva/Seppo Samuli

Arbets- och näringsminister Mika Lintilä är inte nöjd med Finnairs förklaring om varför man har tilldelat sin vd tillägspension, och kräver att frågan utreds ytterligare.

Flygbolaget Finnair har skriftligen motiverat det här med att vd Pekka Vauramo har gjort sig förtjänt av en tilläggspension på grund av sina goda arbetsinsatser, och att de flesta andra börsbolag använder sig av samma belöningssystem.

Finnair uppgav år 2013 att man slopar användningen av tillägspension. Dessutom har staten, som äger hälften av bolaget, slagit fast att tillägspension inte ska användas som belöningsmetod.

Näringsminister Mika Lintilä (C) i Helsingfors den 17 januari 2017.
Bildtext Näringsminister Mika Lintilä
Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Minister Lintilä, som ansvarar för statens ägarstyrning, kräver nu att frågan utreds ytterligare, eftersom det förekommer motstridiga uppgifter om Finnairs förfarande.

-Efter att ha fått utredningar av avdelningen för ägarstyrning och av Finnairs styrelse om de olika skedena av beslutet om att betala tilläggspension åt Finnairs verkställande direktör, måste jag konstatera att utredningarna står i strid med varandra, säger Lintilä i ett pressmeddelande.

Lintilä ska träffa Finnairs ledning och representanter för statens ägarstyrning så snabbt som möjligt.

Diskussion om artikeln