Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Många förlorar pengar på studiestödets förändring

Från 2017
Uppdaterad 07.08.2017 17:01.
En gris sparbössa som är sönder och euro mynt ligger bredvid. Fpa logo i hörnet på en flygande säck av pengar.

Studerande - förra veckan frågade vi er hur studiestödets förändring påverkar er ekonomi. Den överväldigande majoriteten svarade att ni förlorar pengar.

Det har knappt gått en vecka sedan FPA:s ändring i studiestödet trädde i kraft och sedan vi frågade er hur i synnerhet förändringen i bostadsstödet kommer att påverka er ekonomi.

Så här svarade ni:

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Enligt FPA:s uppskattning kommer 67 000 studerande att få mindre bostadsstöd än förut eller gå miste om det helt och hållet, medan 100 000 studerande kommer att få mera stöd än förut.

FPA menar att förändringen säkerställer att fler av dem som är i störst behov av stöd kommer att få det.

Så här reagerade ni

Omröstningen utlöste också en diskussion i kommentarsfältet.

Flera av er förundrar sig över resonemanget att den ena ska försörja den andra. En del befarar också att förändringen kommer att öka på efterfrågan på små hyreslägenheter och bidra till den existerande bostadsbristen.

I andra änden finns de som tycker att förändringen tar stödet åt ett rättvisare håll och att vi borde vara tacksamma för hur bra ställt vi har det. Det finns också de som tycker att rädslan för att ta ut studielån är omotiverad.

Ofattbart hur man i samboförhållande förväntas försörja varann, när man ändå inte har några rättigheter (jämfört med t.ex. äktenskap). Är det bättre att man flyttar isär och därmed ökar bostadsbristen i bl.a. huvudstadsregionen?

Signatur "Bubbel"

Eftersom vi nyligen flyttat ihop är det inte ett alternativ med gemensam ekonomi, vem tror egentligen att studernade sambon har en gemensam ekonomi?! Jag känner minst 20 studernade par som bor tillsammans och ingen har gemensam ekonomi för något annat än mat. Detta kommer leda till högre efterfrågan på ettor i studiestäderna, vilket det redan nu är stor brist på!

Signatur "Studerande"

Om man delar kostnaderna (vilket sambon, gifta, registrerade eller vänner gör) så kan/skall stödet vara lägre. Det är väl självklart och rättvist. Att dyl. tidigare varit i särställning är väl det konstiga. Studeranden i Finland har det jättebra i förhållande till största delen av världen. Att få pengar av staten för att studera är absurt egentligen. Men bra så. Jag skulle ha vunnit på nya systemet, men sen så lyfte jag inte så länge stöd i o.m. att jag arbetade brevid studierna (2 examina) hela tiden. Var det arbetssamt, jovisst, men värt det!

Signatur "Poeten"

Problemet är vår absurda rädsla för studielånet. Räntan är statsgaranterat låg och det är inte ens värst stora summor det handlar om fast man lånar maxbelopp. Jag kan inte förstå mina medstuderanden ibland... inse nu redan att staten int kan betala allt åt er!

Signatur "Stud"