Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Merritt tillbaka efter den svåra sjukdomen: ”Uppskattar livet mycket mer”

Från 2017
Aries Merritt springer över en häck
Bildtext Aries Merritt tävlar i finalen i kväll.
Bild: imago/Colorsport/ All Over Press

Direkt efter VM i Peking för två år sedan genomgick Aries Merritt en njurtransplantation. Förra säsongen var det bara rehabilitering som gällde men nu är han tillbaka i världseliten och tävlar i kvällens final på 110 meter häck.

Aries Merritt har tillhört världseliten på 110 meter häck i många år och innehar världsrekordet på sträckan. I september 2012 löpte han 12,80 och slog Dayron Robles tidigare världsrekord med sju hundradelar.

Samma år vann han också OS-guld och i VM i Peking 2015 tog han ett brons. I Peking tävlade Merritt med en svår njursjukdom och genomgick en transplantation bara några dagar efter mästerskapet.

Förra året vigdes åt rehabilitering vilket gjorde att han missade OS i Rio de Janeiro men i år har han gjort comeback och i kväll springer han final i VM.

– De känns bra nu, jag har ett fungerande organ. Fjolåret var tufft, då kunde jag inte träna mycket och hade svårt att lyfta saker. Det gjorde riktigt on att springa men nu har jag inte ont längre, säger han till Expressen.

Merritt, 32, tvingas äta mediciner resten av livet men det hindrar inte elitsatsningen. I år har han sprungit på 13,09 och är världsfyra.

– Jag uppskattar livet mycket mer idag. För det är en sak att skada en ljumske eller så, det är en helt annan sak att transplantera ett organ och ta mediciner resten av livet. Det är inte enkelt men jag gör mitt bästa, säger han.

Finalen på herrarnas 110 meter häck löps ikväll klockan 23.30.

Diskussion om artikeln