Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gamla mässlingsdirektiv oroar daghemspersonal

Från 2017
Uppdaterad 10.08.2017 10:27.
Barnabo daghem i Jakobstad
Bildtext Barnabo daghem i Jakobstad.

Daghemmen hoppas på färska direktiv gällande hur de ska agera vid en eventuell mässlingepidemi. - Det är nya tider nu, säger daghemsföreståndare Stina Mehtonen på Barnabo i Jakobstad. Och uppdaterade direktiv är på väg.

Det finns visserligen direktiv, de har man fått från social- och hälsovårdsverket i Jakobstad. Direktiven har också delgetts föräldrarna.

Daghemsföreståndare Stina Mehtonen vid Barnabo i Jakobstad
Bildtext Daghemsföreståndare Stina Mehtonen vid Barnabo i Jakobstad

- I direktiven sägs det att man ska isoleras i en vecka vid mässling, påssjuka och röda hund, säger Stina Mehtonen, daghemsföreståndare på Barnabo.

- Men direktiven är ganska lättvindigt skrivna eftersom man troligen antar att de flesta ska vara vaccinerade. I dag är ju situationen en annan så det måste väl komma nya direktiv snart, säger Mehtonen.

Hon är lite oroad över att allt fler fall av mässling uppdagas i Finland.

- Mässlingen är inget att leka med så vi på daghemmet hoppas förstås att föräldrar vaccinerar sina barn.

Personalen har ingen aning om vilka barn som vaccinerade

Personalen på daghemmen vet inte vilka barn som är ovaccinerade. Mehtonen vill gärna ha mer information om just den saken.

- Vi har ju barn som reagerar kraftigare på vissa sjukdomar.

Daghemmet förutsätter att föräldrarna meddelar om det cirkulerar till exempel magsjuka eller vattkoppor i familjen. Då kan i sin tur föräldrar till barn som är speciellt känsliga välja att inte skicka sitt barn till daghemmet för en tid.

Direktiven ska uppdateras

Nu ska social- och hälsovårdsverket i Jakobstad se till att direktiven uppdateras så att de uppfyller dagens standard.

- Vi ska granska att vi har tillräckligt bra direktiv och är de bristfälliga så ska vi bättra på dem, säger Lis-Marie Vikman, chef för vårdarbetet.

- Personalen på daghemmen ska uppleva att de har den beredskap de behöver. Det är ju av allas intresse.

Läkarna är oroade

Markus Granholm, överläkare för barnsjukdomar på Malmska i Jakobstad, ser en risk för att en mässlingepidemi kan bryta ut i Jakobstadsregionen.

I Jakobstadsregionen har många föräldrar låtit bli att vaccinera sina barn vilket har lett till en vaccintäckning på bara 60 procent i vissa områden.

Uppdaterad kl. 11.18 med kommentar av Lis-Marie Vikman