Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny VM-gren för damer – endast sex tävlande startar

Från 2017
Erin Talcott häller vatten över sitt huvud under ett lopp.
Bildtext Erin Talcott kommer att tävla på 50 km gång i VM.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Damernas 50 km gång finns med på VM-programmet för första gången i London men tiden att kvala in till mästerskapet blev kort och endast sex damer kommer till start. Jag är inte helt nöjd med lösningen, säger Antti Pihlakoski som är styrelsemedlem i IAAF.

I maj förra året fick damer för första gången någonsin tävla i 50 km gång vid lag-VM i Italien. Det här var ett led i att göra friidrotten mer jämlik och då tävlade damerna sida vid sida med herrarna.

Så var det tänkt att man skulle göra också i VM i London men i slutet av juli förändrades allt. Den amerikanska gångaren Erin Talcott krävde att damernas tävling också skulle få officiell VM-status vilket internationella friidrottsförbundet till slut godkände.

– Vi undersökte saken och ansåg att det var klokast att vi tar med grenen på VM-programmet. Att utelämna damerna kunde ha blivit dyrt, säger Antti Pihlakoski som är styrelsemedlem i IAAF till Yle.

Två dagar tid att kvala in

Problemet var att tiden att klara kvalgränsen blev väldigt kort. Endast två dagar efter att IAAF godkände förslaget gick tiden ut för att kvala in.

Alla toppgångare har valt att satsa på 20 km i VM och nu kommer endast sex damer till start på 50 km. Hälften av de tävlande kommer med andra ord att ta medalj om de kommer i mål.

– Jag är inte helt nöjd med lösningen men det var den bästa. Främst det att det är färre än tio som tävlar, det är inte riktigt VM-standard, säger Pihlakoski.

De som kommer att tävla i VM är Ines Henriques från Portugal som är världsrekordhållare, kinesiskorna Hang Yin och Shuqing Yang, Nair Da Rosa från Brasilien och amerikanskorna Katie Burnett och Erin Talcott.

I tävlingen på söndag har man också satt upp en tidsgräns. Deltagarna måste komma till 48 km före 4.17,00 för att få gå ut på den sista rundan. Det ska ge en sluttid på ungefär 4.28 vilket är två minuter snabbare än kvalgränsen till VM.

Essayah: Kan inte förstå

Sari Essayah som är både världs- och Europamästare på 10 km gång anser att det är rätt av IAAF att göra gångsporten mer jämlik, men inte på det sättet som man nu gör.

– Jag kan inte förstå varför man inte godkänner de som klarat kvalgränsen på 20 km utan endast låser sig till 50 km. Om resultaten från 20 km också skulle ha godkänts är jag säker på att många fler skulle ha testat på den längre distansen.

– Den bästa lösningen skulle ha varit att man skulle ha tagit med 50 km för damer till nästa VM istället, säger hon till Ilta-Sanomat.

Diskussion om artikeln