Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utlämning av Janitskin kan ta några veckor eller flera månader

Från 2017
Ilja Janitskin
Bildtext Ilja Janitskin greps på fredag i Andorra och ska nu utlämnas till Finland.
Bild: Yle

Utlämningen av propagandasajten MV:s grundare Ilja Janitskin från Andorra till Finland kan ta ett par veckor eller flera månader, uppskattar advokaten Markku Fredman som tagit hand om flera utlämningsfall till FNB.

Centralkriminalpolisen uppgav i fredags att Interpol gripit Janitskin i Andorra.

Även om Andorra inte hör till EU och den europeiska arresteringsordern således inte gäller i landet kan Finland ändå begära utlämning, säger regeringssekreteraren Taina Neira på Justitieministeriet.

Andorra hör till Europarådet precis som Finland och därmed gäller rådets rambeslut om överlämnande mellan medlemsstaterna.

Vanligtvis måste det strängaste möjliga straffet för ett brott vara minst ett års fängelse för att utlämningen ska ske. Kriteriet uppfylls i Janitskins fall.

- Jag kan säga så mycket att en begäran har skickats iväg från oss men något desto mera kan jag inte kommentera, säger Neira.

Fredman uppger att även om en domstol beslutar att utlämna en person kan processen dröja ut på grund av eventuella klagomål i högre rättsinstanser. Detta kan ta flera månader.

- Om personen inte motsätter sig utlämningen kan det ta ett par veckor, säger Fredman.

Janitskin har häktats i sin frånvaro i oktober i fjol. Enligt undersökningsledaren, kriminalinspektör Harri Saaristola på Helsingforspolisen misstänks Janitskin för cirka 50 olika brott.

En spansk domstol beslutade i oktober att utlämna Janitskin till Finland men han försvann medan han väntande på utlämningen.

Text: FNB

Diskussion om artikeln