Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska medaljhoppet övertygade igen: ”Väldigt nära nu”

Från 2017
Karsten Warholm, VM 2017.
Bildtext Karsten Warholm har klar medaljchans i onsdagens final.
Bild: All Over Press

Karsten Warholm fortsätter gå från klarhet till klarhet. Den norska 21-åringen var näst snabbast i semifinalskedet på 400 meter häck i friidrotts-VM i London.

Warholm gick ut i stentufft tempo i sitt semifinalheat och slet sig över mållinjen som tvåa bakom Kerron Clement från USA.

Det gav direkt avancemang till final med semifinalskedets näst snabbaste tid 48,43. Bara förra sommarens olympiska mästare Clement var kvickare (48,35).

– Överraskande starkt igen, säger Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo om norrmannen som löpt 48,25 i år.

– Ingen förutom Yasmani Copello övertygade så mycket i de övriga heaten. Få såg ut att klara av att löpa under 48 sekunder – och Warholm är väldigt nära nu.

Inga placeringsmål

I finalen går Warholm in som statistiktrea bland deltagarna. Världsettan Kyron McMaster diskades i försöksheaten, medan -fyran Erik Dutch rök i semifinalen.

– Taktiken var att öppna starkt. Några större problem hade jag inte att hålla mig bland de två främsta trots att det tog lite emot på slutet.

– Det viktigaste var att ta mig till final, där mitt enda mål är att komma upp på min egen rekordnivå. Loppet får utvisa vart det räcker, säger Warholm till Yle.

Även Petersen vidare

På damernas 400 meter häck tog sig Danmarks Sara Slott Petersen vidare till semifinal. Förra sommarens OS-tvåa och Europamästare var tvåa i sitt heat med tiden 55,23.

Petersen, 30, har haft en del skadebekymmer i år och som bäst sprungit 54,35, då fjolårets danska rekord lyder 53,55.

Semifinalerna på damernas 400 meter häck avgörs på tisdag, medan herrfinalen står på programmet på onsdag.

Diskussion om artikeln