Oro för omfattande våldsamheter efter dagens val i Kenya
Kenya håller på tisdagen president- och parlamentsval i skuggan av befarade våldsamheter efter valet.
President Uhuru Kenyatta som hoppas på förnyat förtroende, uppmanar därför väljarna att hålla sig lugna både under och efter valförrättningen.
- Gå hem efter att ni har röstat. Skaka hand med era grannar, bjud dem på middag och säg åt dem att vi ska invänta valresultatet tillsammans, sade Kenyatta på måndag kväll.
Kenyatta mot Odinga
Enligt opinionsmätningar väger det så jämnt mellan presidenten och hans utmanare, den långvarige oppositionsledaren Raila Odinga att det inte går att förutspå utgången.
Odinga som förlorade det föregående presidentvalet år 2013, varnar även denna gång för risken för valfusk.
En högt uppsatt valfunktionär mördades kort innan valet och oppositionen har klagat över att polisen har utsatt deras valobservatörer för trakasserier.
Efter valet år 2007 dödades över 1 100 människor i omfattande oroligheter och en 600 000 var tvungna att fly från sina hem.
Gamla stamfejder
Den 72-årige oppositionsledaren Odinga ställer upp i presidentvalet för fjärde och sannolikt sista gången.
Odingas far Jaramogi Odinga kämpade i årtionden mot den nuvarande presidentens far, den långvarige presidenten Jomo Kenyatta.
Familjen Kenyatta kommer från Kenyas största stam Kikuyu medan Odinga representerar Luo-stammen.
Bägge stammar har ingått allianser med andra stammar och folkgrupper och det politiska läget är därför ytterst polariserat och eldfängt.
Den 55-årige Uhuru Kenyatta hoppas bli omvald efter sin första mandatperiod men han har fått hård kritik på grund av en lång rad korruptionsskandaler och stegrande matpriser.
Livsmedelspriserna var i maj 20 procent högre jämfört med i fjol och det har lett till ökat missnöje mot presidentens styre.
"Leva eller dö"
Amnesty Internationals representant Justus Nyang'aya skrev nyligen i en kolumn att val i Kenya därför handlar om att "leva eller dö".
- Det är som om valet av en av de egna skulle förvandla varje allas liv, men vi vet alla att det inte är så, skrev Nyang'aya i den stora engelskspråkiga tidningen Daily Nation.
Kenyanerna avger sin röst i sex olika val och de skall bland annat välja president, parlament och guvernörer. Över 19 miljoner av 48 miljoner kenyaner har registrerats inför valet och hälften av dem är under 35 år gamla.
Kandidaterna har målat sig in i ett hörn
Bägge ledande presidentkandidater har varit så säkra på sin egen seger att det har polariserat läget ytterligare och "målat kandidaterna in i ett hörn", säger den engelska Afrikaexperten, professor Nic Cheeseman.
- Det verkar så gott som oundvikligt att den som förlorar kommer att ifrågasätta valresultatet. Frågan är inte om de accepterar eller inte accepterar resultatet utan vad de gör när de inte godtar resultatet, säger professor Cheeseman.
Valfunktionär torterades och mördades
Över 150 000 soldater, poliser och fång- och skogsvakter skall se till att valet förlöper lugnt och över 10 000 valobservatörer skall garantera att det inte förekommer valfusk.
Experter är ense om att ett elektroniskt system som används för rösträkning och biometrisk identifiering av väljare är kritiskt för hur valet utfaller.
Systemet infördes efter det kaotiska valet år 2007 men det drabbades av problem och stängdes av under valet år 2013.
Denna gång hoppas man att allt fungerar som det skall, trots att den högsta chefen för det elektroniska systemet, IT-chefen Chris Msando, hittades mördad i en skog utanför Nairobi.
Msando ströps ihjäl efter att ha torterats men valkommissionen försäkrar att mordet inte kommer att påverka själva valförrättningen.