Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Expert till DN: Svenska juniormatcher utsatta för matchfixning

Från 2017
Juniorer spelar fotboll.
Bild: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP/IBL

Organisationen Federbet har undersökt matcher i de svenska U21-serierna i fotboll och anser att de manipuleras kontinuerligt.

– Enligt vår uppfattning finns det inga tvivel och det har pågått under flera år, säger Francesco Baranca, chef för Federbet, till Dagens Nyheter.

Organisationen har analyserat hur oddsen förändras före och under matcher hos omkring 50 spelbolag som erbjuder spel på svenska U21-matcher, och upptäckt avvikelser som tyder på matchfusk.

Det rör sig till exempel om att stora summor vid halvtidsvilan satsas på att det ska bli minst tre mål för bortalaget i en match där det står 0–0, och att det sedan också sker.

– För oss är det helt tydligt att många visste att den här matchen skulle sluta med bortaseger, säger Baranca till tidningen.

Prioriterad fråga för regeringen

Tränaren för hemmalaget säger till DN att förlusten berodde på "många unga och slitna spelare".

Den svenska regeringen gick tidigare i sommar ut med att matchfixning blivit en prioriterad fråga för den spelutredning som ser över spelmarknaden.

– Den här typen av brottslighet hotar förtroendet i samhället. Därför är det viktigt att vi använder spellicenssystemet för att även bekämpa matchfixning, sade civilminister Ardalan Shekarabi i juni.

Text: FNB-TT

Diskussion om artikeln