Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ishockeyföräldrar rasande över försenad ungdomsishall

Från 2017
Uppdaterad 10.08.2017 07:04.
Skridskor och is.
Bild: Mostphotos

Aurorahallens väggar måste bytas ut på grund av fuktskador, meddelar Borgå stad. Det betyder att renoveringen av ungdomsishallen också försenas. Många föräldrar vars barn spelar ishockey i Hunters juniorer är väldigt ilskna just nu.

Renoveringen av den så kallade ungdomsishallen i Kokon i Borgå påverkas också av de nya problemen som har uppdagats i Aurorahallen. Eftersom samma entreprenör har hand om båda projekten kan hallarna inte renoveras samtidigt.

Därför försenas också öppningen av ungdomsishallen. Den skulle öppnas i september men nu verkar det dröja till december.

Tom Ranta är ordförande för Hunters juniorer som är en av de huvudsakliga användarna av ungdomsishallen tillsammans med konståkningsföreningen Porvoon taitoluistelijat (PTL).

Han säger att han blev väldigt irriterad då han fick höra att hallrenoveringarna försenas.

– Hur kan det igen vara så att man inte kan hålla tidtabeller och att det finns fukt i hallen. Allt som händer med byggnader i Borgå är åt skogen, säger Ranta.

Medierna fick information först

Mest kritisk är Tom Ranta till faktum att staden inte har varit i kontakt med de berörda föreningarna för att diskutera saken.

Om det blir några förändringar vad gäller träningslokalerna får föreningarna ett meddelande där det står hur det ligger till, utan någon diskussion.

– Nu till exempel fick vi ett e-postmeddelande lite före klockan 16. Tidningen Uusimaa hade gått ut med nyheten strax efter klockan 14 så de måste ha fått veta om det lite tidigare. Varför berättar staden åt medierna först innan de är i kontakt med oss?

Kokon ungdomsishall utifrån under renovering
Bildtext Ungdomsishallen i Borgå stängdes i fjol höstas på grund av risk för takras.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Ranta säger att han också diskuterade saken med Markku Välimäki som är ordförande för Hunters och Jukka Puustinen som är ordförande för PTL.

De hade inte heller fått något meddelande från staden innan uppgifterna gick ut till medierna.

Hur känns det här?

– Ärligt sagt känns det inte bra. De vill inte lyssna på oss och dem som påverkas, alltså barnen. Just nu finns det mycket arga känslor ute på fältet, bland våra medlemmar och deras föräldrar, säger Tom Ranta.

Nu ser det ut som om renoveringen av ungdomsishallen försenas så att den kan öppna i december. Hur påverkar det er verksamhet rent konkret?

– Ekonomiskt har det en enorm påverkan. Jag räknade snabbt att de yngsta lagen förlorar över 60 000 euro sammanlagt för att de inte kan ordna ordentliga turneringar. Det är mycket pengar.

För lite istid

Efter att ungdomsishallen plötsligt stängdes på grund av risk för takras i början av den förra säsongen fick Hunters juniorer sammanlagt ungefär 16,5 timmar istid i veckan, enligt Ranta.

Den istiden skulle tio lag dela på och han konstaterar att det är alldeles för lite.

– C-juniorerna spelar i Mestis, vilket är den näst högsta serien i Finland. De får två timmar istid per vecka och det räcker inte.

Hockeyrink i ishall
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Fastän man ser till att de äldre juniorerna får tillräckligt med istid så lider de yngre juniorerna, som i värsta fall får en halv timme egen istid i veckan.

Enligt Ranta måste de vänta till veckosluten, och se om det blir tid över efter alla matcher och PTL:s tävlingar.

– I värsta fall slutar de yngsta spela ishockey eftersom de inte kommer ut på isen. Jag tycker att den här förseningen påverkar vår verksamhet mycket.

Vad tycker du att Borgå stad borde göra nu för att förbättra er situation, Tom Ranta?

– De borde börja diskutera med föreningarna som saken gäller och börja fundera på vad de kan göra för att hjälpa oss. Vi är färdiga att samarbeta, men då gäller det att man diskuterar och lyssnar.

Ranta vill också ha svar på frågan varför man inte kan renovera ungdomsishallen först, medan man funderar vad exakt som borde göras med Aurorahallen.

– Varför måste ungdomsishallen vänta? Nu har de gott om tid att reagera medan de väntar på Aurorahallen.

Här kan du läsa lokalitetsdirektör Börje Boströms svar på Tom Rantas kritik.

Diskussion om artikeln