Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Magsjuka ställer till det i VM – världsettans frånvaro fick sin förklaring

Från 2017
Uppdaterad 08.08.2017 11:14.
Isaac Makwala på startplatsen.
Bildtext Isaac Makwala blev magsjuk vid värsta möjliga tillfälle.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Isaac Makwala har årets snabbaste tid på 200 meter men saknades när försöken löptes i går. Orsaken: En maginfluensa som härjar på idrottarhotellet, och som också drabbat trupperna från Tyskland, Kanada och Sverige.

Magsjukan som drabbat en hel hög med VM-deltagare som bott på Tower Hotel kommenteras och bekräftas nu också officiellt av arrangörerna. Enligt The Times handlar det antingen om ett norovirus eller om matförgiftning.

Redan förra veckan blev flera idrottare från Kanada och Tyskland sjuka, och 30 tyska idrottare som anländer till VM i dag kommer i stället att checka in på ett annat hotell. Andra lag som drabbats är trupperna från Irland och Jamaica.

Det hittills största namnet som fallit offer för maginfluensan är Botswanalöparen Isaac Makwala som av IAAF:s medicinska rådgivare instruerades att inte ställa upp på 200 meter i går.

Om Makwala hade uteblivit från 200-metersförsöken utan giltig orsak hade han enligt regelverket inte heller fått ställa upp i kvällens final på 400 meter. Nu har han full rätt att tävla på banvarvet, men det är ännu oklart om han hunnit bli tillräckligt frisk för att göra sig själv rättvisa. Den emotsedda duellen mellan Makwala och Wayde van Niekerk är hur som helst i fara.

Sjukt Sverige, friskt Finland

Enligt Sveriges Radio har magsjukan också drabbat det svenska laget. 800-meterslöparen Andreas Kramer har varit sjuk, och svenskarna hoppas nu att influensan inte sprids till fler medlemmar av truppen.

– Vi hoppas verkligen inte någon mer har blivit drabbad och att det är något smittsamt. Men vi vet inte, säger förbundskapten Karin Torneklint till Expressen.

Den finländska truppen har däremot klarat sig helt utan sjukdomar.

– Lagets läkare gick just igenom hälsoläget och några problem finns inte, berättar landslagets informatör Tapio Nevalainen för FNB.

Diskussion om artikeln