Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Valet i Kenya har inletts – lugnt än så länge

Från 2017
Oppositionsledaren Raila Odinga ställer upp i presidentvalet för fjärde och sannolikt sista gången.
Bildtext Oppositionsledaren Raila Odinga ställer upp i presidentvalet för fjärde och sannolikt sista gången.
Bild: EPA/DAI KUROKAWA

Utöver mindre tekniska problem har president- och parlamentsvalet i Kenya än så länge löpt väl. Kenyanerna har fruktat att oroligheter ska bryta ut. 1 100 personer dödades i samband med valet för tio år sedan.

Enligt den kenyanska valkommissionen har en del tekniska problem förekommit i några av Kenyas över 40 000 vallokaler. Kommissionen lovar ändå att förlänga öppethållningstiderna i de lokaler som haft problem.

Den nuvarande presidenten Uhuru Kenyatta, som ställt upp för omval, röstade i sin hemstad Gatundu. Efteråt upprepade han sitt budskap om att kenyanerna ska rösta fredligt och sedan bege sig hem för att invänta resultat.

Hans 72-åriga motkandidat Raila Odinga röstade i slumområdet Kibera, omgiven av supportrar som ropade att Uhuru måste bort.

Omfattande konflikter

De senaste valen i Kenya har kantats av problem.

Efter valet år 2007 dödades över 1 100 människor i omfattande oroligheter och 600 000 var tvungna att fly från sina hem. År 2013 måste landets biometriska identifikationssystem stängas av på grund av tekniska problem.

Över 150 000 soldater, poliser och fång- och skogsvakter har kallats in för att övervaka dagens val. Det internationella samfundet håller också ett öga på landet som anses vara ett av de mest stabila i Östafrika.

Källor: AP

Diskussion om artikeln