Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Petra Signell: Man anses vara lite dum när man är överviktig

Från 2017
Petra Signell som skrattar.
Bildtext Petra Signell har fått ta emot många kommentarer om sin övervikt, inte minst från hälsovården. Sökte hon vård för exempelvis en förkylning sade läkaren att hon borde gå ner i vikt.
Bild: Privat

När Petra Signell gick ner i vikt efter en operation upptäckte hon hur annorlunda hon hade behandlats under tiden som överviktig.

Petra Signell bor i Ekenäs, men är ursprungligen hemma från Sverige. Det var först efter att hon gått ner i vikt som hon började tänka på hur annorlunda hon blev bemött när hon var överviktig – i synnerhet inom vården.

- Folk inom vården har bemött mig ganska konstigt ibland. Allt var liksom överviktens fel. Om jag hade urinvägsinfektion berodde det på övervikten. Det var nästan bisarrt till slut, berättar Petra.

Hon tycker att vårdpersonalen borde veta bättre, eftersom de antagligen möter många människor med övervikt.

- Varje gång man kommer till vården så behöver man inte höra att man måste gå ner i vikt. Det är jättetjatigt, och man vet ju om det själv. Ibland blir det nästan en tvärtom-reaktion. Man blir rebell och äter ännu mer.

Maten blir en drog

Petra vill gärna prata om övervikten eftersom hon hyser en dröm om att folk ska sluta kommentera andras vikt. En kommentar Petra gärna skulle slippa är den mest klassiska: Det är enkelt – ät bara mindre och motionera mer!

- Det är inte så enkelt, säger hon.

Nej, oftast är det mycket mer komplicerat. Det kan handla om psykisk ohälsa, mediciner eller ett psykiskt ohälsosamt förhållande till mat.

- För mig har maten råkat bli en tröst. Nästan som en drog. Jag har haft ett snett förhållande med mat.

Svårt att få hjälp

Petra beskriver mat som en drog. Droger är svåra att få tag på men mat finns överallt och vi uppmanas att konsumera den – men bara till en viss gräns.

- När det gäller hjälp för missbruk finns det väldigt mycket hjälp om man missbrukar droger, men när det gäller missbruk av mat finns det väldigt få metoder att ta till tyvärr, säger hon.

Petra önskar att det skulle forskas mer kring övervikt och att ämnet skulle lyftas upp mer än vad det gör just nu.

- Jag tror att det är jättevanligt att orsakerna bakom är psykiska. Att man har mått dåligt och att maten råkat bli det man självmedicinerar sig med. Jag skulle ha mått jättebra av någon typ av AA. Ett program för matmissbrukare, men det finns inget sådant tyvärr.

Operation var det rätta beslutet för Petra

Petra har varit överviktig en stor del av sitt liv. För några år sedan bestämde hon sig för att genomgå en gastric bypass-operation, alltså en förminskning av magsäcken.

- Jag tyckte att jag hade provat allt annat. Jag hade gått till dietister både i Sverige och Finland, och i flera omgångar försökt med viktväktare och olika dieter.

Alla olika dieter ledde bara till en massa jojobantande.

- När jag fick upp ögonen för operationen så kändes det som den rätta metoden för mig.

Hur kändes det efteråt?

- Det är klart man känner av att de varit där inne och grävt. Jag råkade dessutom vara en av de få som drabbades av komplikationer, så de var tvungna att operera igen. Men jag skulle göra om det imorgon om jag fick chansen. Resultatet har varit jättebra.

”Man anses som lite dum som överviktig”

Det var efter operationen som Petra upptäckte hur annorlunda hon behandlades.

- Man anses vara lite dum när man är överviktig. Eftersom jag gick ner så mycket under så kort tid så märkte jag skillnaden väldigt klart. Plötsligt blev jag tagen mer på allvar och folk lyssnade mer på vad jag sa. Vårdpersonalen i synnerhet lyssnar mer på mig nu, berättar hon.

Eftersom Petra minskade i vikt väldigt snabbt fick hon också många kommentarer om vikten.

- Ett par gånger har jag stött på folk som tycker att operationen är fusk, att jag tagit den enkla utvägen, men faktum är att endast fem procent av de som försöker gå ner i vikt utan hjälp lyckas.

Men varför lägger folk sig i andras vikt?

- Jag vet inte. Jag tycker också att det är konstigt att folk tar sig de rättigheterna. Ibland tror jag nog ändå att det är av välvilja, för det är ju inte hälsosamt att vara överviktig. Jag hoppas det är av välvilja.

Tror du det finns något sätt att förändra folks syn på övervikt?

- Jag tror det enda som hjälper är att prata om det, säger Petra.

Har du upplevt något liknande som Petra? Kommentera gärna!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln