Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lagmansgården kan få fortsätta - direktören nöjd

Från 2017
Direktör Carl-Johan Strömberg vid Lagmansgården
Bildtext Direktör Carl-Johan Strömberg vid Lagmansgården.
Bild: YLE/Patrik Enlund

En arbetsgrupp har gett indikationer om att det enda svenskspråkiga skolhemmet i Finland, Lagmansgården, kan stanna kvar i Pedersöre. På skolhemmet tar direktör Carl-Johan Strömberg emot nyheten positivt.

- Det är ju klart att det här är väldigt positivt för oss, säger direktören Carl-Johan Strömberg.

- Vi hoppas på konkreta beslut, så att vi vet att vår framtid är tryggad och att våra kunder och barn vet att det inte finns ett hot längre.

Social- och hälsovårdsministeriet hade föreslagit att enheten skulle flyttas till Nummela i Vichtis kommun, eftersom det skulle bli billigare. Men arbetsgruppen har slopat Vichtis som alternativ och ser ut att föreslå en satsning på Lagmansgården.

Arbetsgruppen ska enligt Strömberg ännu sammanträda åtminstone två gånger innan några definitiva beslut fattas och arbetsgruppen ska också besöka Lagmansgården i september.

Enda tvåspråkiga skolhemmet i landet

Lagmansgården är det enda tvåspråkiga skolhemmet i Finland och enligt Strömberg är det viktigt att skolhemmet finns i en svenskspråkig kommun.

- De barn som har svenska som modersmål behöver absolut en svenskspråkig miljö där det finns tillgång till svenskspråkiga tjänster både hos oss och andra tjänster som psykologer, mentalvårdstjänster och sånt. Därför är det otroligt viktigt att det finns kvar i en svenskspråkig kommun.

Investeringar eller nya utrymmen krävs

Strömberg ser inte något större hinder för att enheten skulle flytta till nya utrymmen. Huvudsaken är att den stannar i Pedersöre.

- Oberoende hur det blir så måste det investeras i nya boendeenheter. Blir det sedan på Lagmansgården eller något annat ställe, det är en annan sak.

- Den diskussionen får man ta sen. Då är nästa steg att se hur det kommer att se ut i framtiden och om Pedersöre kommun kommer att vara med på ett hörn. Det vet vi inte ännu.

Vasabladet var först med nyheten om att en arbetsgrupp anser att verksamheten vid Lagmansgården ska få fortsätta.

Diskussion om artikeln