Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tero Pitkämäki pessimistisk inför VM: Medalj är inte ett realistiskt mål

Från 2017
Tero Pitkämäki sitter på en bänk under spjuttävlingen i Vasa.
Bildtext Tero Pitkämäki.
Bild: Harri Bragge/All Over Press

Finlands största, och troligen enda, medaljkandidat Tero Pitkämäki tror inte på en pallplacering i friidrotts-VM. Istället hoppas spjutkastaren på att placera sig bland de åtta främsta – men man vet ju aldrig, säger han till Yle.

Spjutkvalet går av stapeln på torsdag och Tero Pitkämäki har spenderat VM-inledningen hemma i Finland. På tisdagen stod flyget till London på agendan och innan boardingen hann han träffa de finländska medierna.

Enligt Yle Urheilus reporter på plats verkade kastaren nedstämd. Förhoppningarna var inte heller på topp.

– Vi får se hur det går, konstaterar kastaren fåordigt.

Faktum är att Tero Pitkämäki är Finlands stora medaljhopp i friidotts-VM. Det är ändå förväntningar han inte vill axla.

– Det är synd att sommaren gått så dåligt för våra friidrottare. Jag tror inte att jag ensam kan förändra på hur det gått i allmänhet.

Målet: Först och främst att klara kvalgränsen

Pitkämäki påpekar att han fokuserar strikt på att första ta sig vidare från kvalet, istället för att tänka på medaljkampen i finalen. Men blir det ens någon medaljkamp för Pitkämäki? Orealistiskt, säger han själv.

– Medalj är inte ett realistiskt mål för mig. Om man tittar på min resultatnivå under sommaren så är en placering bland de åtta främsta mer sannolikt, säger han.

– Men man vet ju aldrig, tillägger han ändå.

Något personbästa lär kastaren inte bjuda på men ett säsongsbästa kunde bra räcka till för en medalj.

– Visst skulle det vara kul att kasta längre än 88 meter, säger han med ett litet skratt.

– Det gäller att hålla sig avslappnad. Då är det helt realistiskt att lyckas, fortsätter han.

Hälsoproblem ställer till det

Den senaste tiden har formen ändå varit långt ifrån VM-färdig. I sina två senaste tävlingar mättes de bästa kasten 82,80 respektive 81,96.

– Jag har varit ganska trött, då jag insjuknade just under träningsperioden. Flunsan slog till ganska hårt, berättar Pitkämäki.

Efter VM-genrepet i Orimattila klagade Pitkämäki på att stödfoten kändes mjuk, och han medger att problemen inte ännu har försvunnit.

– Genast då min fysiska prestanda sjunker så blir också kasten kortare. Mitt kastande litar väldigt mycket på att fysiken också är i skick, säger han.

Tero Pitkämäki är den enda finländaren som deltar i herrarnas spjutkval. Kvalet går av stapeln under kvällspasset på torsdag.

Diskussion om artikeln